Zmija
screenshoot/Facebook
Zmija

screenshoot/Facebook

Zmija, Foto: screenshoot/Facebook

U pitanju je stepski smuk, a najduža zmija duga je dva metra. Porodica Miljković vodu iz bunara koristi za zalivanje poljoprivrednih kultura. Obilaskom bunara primetili su zmije koje je voda nadošla zbog kiša u prethodnom periodu izbacila na površinu.

PROČITAJ JOŠ:

- Zmije će boraviti kod mene u hibernaciji, a kada vremenske prilike budu pogodne za izlazak iz hibernacije onda ću da ih vratim u prirodno stanište - napominje predsednik Udruženja Vladica Stanković.

On apeluje da zmije ne bi trebalo ubijati jer imaju veliki značaj u lancu ishrane u prirodi. Naglašava da nema razloga za paniku i da je najvažnije obavestiti Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" ukoliko se zmije primete:

- Zmija nikad ne napada ako je ne ugrozite.

PREPORUČUJEMO:

Stanković ukazuje na značaj gmizavaca u prirodi.

- Zmije su zaštićena vrsta i u Srbiji i nijedna životinja kao zmija ne može da očisti glodare, koji su prenosioci mnogih bolesti, zato su važne u lancu ishrane. Takvu ulogu među zmijama posebno ima stepski smuk. Vremenske prilike umnogome utiču na izlazak gmizavaca pa se dešavaju i neke nepredviđene stvari. Toplo vreme kada se temperature povećava svakako ima udela u tome. Zmije su u hibernaciji, a sa toplim vremenom počinju da izlaze - objašnjava Stanković.