Koronavirus u Srbiji
Tanjug / AP

Njeno saopštenje prenosimo u celosti:

Pomoć najstarijima i ugroženima sada je najvažnija

Koronavirus u Srbiji

Tanjug / AP

Koronavirus u Srbiji, Foto: Tanjug / AP

– Primarni zadatak koji nam je naložio gradonačelnik, je maksimalna pomoć najstarijima i najugroženijima, kako bismo sačuvali njihovo zdravlje i život. Sva subotička preduzeća i ustanove svoj rad stavila su na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije, a službe Gradske uprave prate sve i rade u skladu sa zadacima koje na dnevnom nivou, u skladu sa situacijom, dobijamo od gradonačelnika. Pomažemo sve starije sugrađane koji spadaju u rizičnu kategoriju, ali i socijalno ugrožene porodice. Radimo sve što možemo, pratimo situaciju na dnevnom nivou – izjavila je, obraćajući se medijima u ime grada Subotice, Jasmina Stevanović.

Rad formiranog Kontakt centra za pomoć najstarijim sugrađanima, ocenila je, dobro funkcioniše.

- Svrha ovog kontakt centra je evidentiranje potreba sugrađana, koji imaju 65 i više godina života. Nakon prijema informacije o potrebama i pribavljanja osnovnih podataka o licu koje se obratilo za pomoć, uz pomoć volontera Crvenog krsta i koristeći svoje sopstvene kapacitete, obezbeđujemo pomoć u dopremanju hrane, lekova i kućne hemije na adresu starijih sugrađana – rekla je Jasmina Stevanović.
Broj zahteva za pomoć upućen ka volonterima sa današnjim danom je 1500, Crvenom krstu prosleđeno je 490 zahteva za pomoći u dostavi, navela je ona i dodala da rade dve smene operatera, a najčešći, gotovo jedini, zahtevi su za dostavom osnovnih namirnica, lekova i kućne hemije.

– Oko 60 procenata poziva su informativnog karaktera, odnosno bez potrebe angažovanja volontera. Broj zahteva je za vikend bio u padu, što očigledno znači da se kontakt centru obraćaju najugroženiji, odnosno lica koja nemaju nikoga ko bi im pomogao. U stalnoj smo komunikaciji sa Crvenim krstom i zdravstvenim ustanovama, i po dogovoru, od uvođenja vanrednog stanja svi resursi Crvenog krsta stavljeni su na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije. Do danas,volonteri su obišli 320 staračkih domaćinstava, a trenutno je u toku realizacija svih ostalih zahteva – istakla je Jasmina Stevanović.

Koronavirus u Srbiji

Tanjug / AP

Koronavirus u Srbiji, Foto: Tanjug / AP

Ona je navela da je porodičnim paketima hrane snabdeveno 1200 korisnika narodne kuhinje, da je u toku podela 300 paketa hrane za socijalno ugrožene sugrađane koji nisu korisnici narodne kuhinje, a po spiskovima centra za socijalni rad, i da se paketi nose na kućne adrese.


Apelujem, podvukla je, i na sve Subotičane koji imaju starije komšije i članove porodice da pomognu u pogledu nabavke onoga što im je potrebno, kako ne bi izlazili iz kuća.

–Još jednom apelujemo na naše sugrađane da budu maksimalno savesni i odgovorni, i da se striktno pridržavaju svih preporuka u cilju zaštite zdravlja. Molim vas da poštujete i razumete ove odluke i da se ne izlažete nepotrebnim rizicima. Ostanite u svojim kućama, da bismo sačuvali život. Što budemo disciplinovaniji, brže ćemo izaći iz ove situacije – poručila je Jasmina Stevanović.