Vreme, sunčano, Knez Mihailova
Alo!/ Masanori Jošida
Vreme, sunčano, Knez Mihailova

Alo!/ Masanori Jošida

Vreme, sunčano, Knez Mihailova, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Porast temperature vazduha pogoduje naseljavanju i razmnožavanju komaraca, krpelja i drugih insekata koji prenose bolesti poput encefalitisa, lišmanioze, groznice Zapadnog Nila, denga groznice...

Najveći uticaj klimatske promene imaju na takozvane vektorske bolesti. Reč je o bolestima čiji uzročnik izvesno vreme, pre nego što dospe u svog domaćina, provede u prenosniku, odnosno vektoru, a to su insekti, najčešće komarci i krpelji.

Njih je sve više i stalno osvajaju nova područja. Kojom brzinom, najbolje ilustruje podatak da svako povećanje temperature vazduha za samo 0,1 stepen Celzijusa širi stanište komaraca i do 150 kilometara na sever.

TOKOM NOĆI 45 HILJADA MUNJA Cikloni "Melita" i "Alvin" se nadvili nad Srbijom! Meteorolozi upozoravaju: Sklanjajte se na bezbedno!

Kako se zaštititi

Izbegavajte boravak pored reka, naročito rano ujutro i u sumrak.

Reka, Sava, vodostaj

Tanjug/Sava Radovanović

Reka, Sava, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nosite odeću dugih rukava i dugih nogavica, koja nije pripijena jer komarci mogu da ubodu i kroz odeću. Nepokrivene delove tela namažite repalentima.

Zaštitite prozore mrežama i drugim sredstvima protiv komaraca.

NEVREME UZELO DANAK Proglašena vanredna situacija u ovom srpskom gradu! Mraz, sneg i olujni vetar napravili nezapamćenu štetu! Meštani u mukama, ne znaju šta će... (FOTO/VIDEO)

Boravite u klimatizovanim prostorijama jer niže temperature ne pogoduju komarcima.

Redovno prosipajte ustajalu vodu iz otvorenih posuda na terasi ili blizu kuće i iz podmetača u koje se cedi voda iz saksija za cveće. Ustajala voda pogodno je mesto za polaganje jaja komaraca.