Leto, vrućina, sunce
Alo!/Vladimir Marković
Leto, vrućina, sunce

Alo!/Vladimir Marković

Leto, vrućina, sunce, Foto: Alo!/Vladimir Marković

* Početkom sedmice očekuje nas toplije vreme

* Nakon toga možda i najjači tropski talas ovog leta

* U četvrtak pravo tropsko vreme, u Beogradu čak 37 stepeni

Iz dana u dan od ponedeljka temperature će bivati sve više, pa nas tako u ponedeljak očekuje prijatno, sunčano i umereno toplo vreme sa temperaturama do 29 stepeni.

Pročitajte još:

U utorak stiže priliv tople vazdušne mase, pa će živa u termometru ići i koji stepen iznad 30. podeoka, dok će u sredu dostići 35 stepeni.

Ipak, tek u četvrtak nas očekuje pravo tropsko vreme kada meteorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda predviđaju da će u Beogradu biti čak 37 stepeni, što će bez dileme biti najtopliji dan u 2019. godini.

Podsetimo, ovog leta je do sada maksimalna temperatura u srpskoj prestonici bila 34 stepena, i ona je izmerena u nekoliko navrata. A skoro je izvesno da će slična situacija biti i u ostalim krajevima naše zemlje.

Tropske večeri od četvrka

Sve do srede noći će biti prijatne za spavanje, a od četvrtka se pripremite na tropske večeri i jutra jer se temperature neće spuštati ispod 20 stepeni.

Svi koji će odmor provesti u Srbiji ne moraju da brinu, biće u prilici da uživaju u lepom i toplom vremenu, sa mnogo sunca, idealnom za kupanje i sunčanje na bazenima ili nekoj od plaža na popularnim izletištima.

Vrućina, Beograd

Alo!/ Masanori Jošida

Vrućina, Beograd, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i veliki zaljubljenik u meteorologiju, koji je zbog veoma tačnih prognoza stekao na desetine hiljada pratilaca na Fejsbuku, potvrđuje dolazak vrelog talasa naredne sedmice.

Stiže topli vazduh iz Afrike

- Od srede do petka očekuje nas priliv veoma toplog vazduha iz severne Afrike. Uslediće jako otopljenje, u sredu će temperature biti već oko 34 stepena ponegde, a u četvrtak i do 37. Noćne temperature će takođe biti u porastu, tako da svima koji teško podnose vrućine savetujem da ovih nekoliko dana osveženja iskoriste što bolje mogu i "napune baterije" jer sledi brz i jak povratak vrelog leta - objavio je on na svom Fejsbuk profilu.

Za sledeći vikend opet pad, pa oped vrelina

U petak i za naredni vikend očekuju nas maksimalne temperature koje bi mogle biti umerenije, u intervalu od 25 do 31 stepen, ali da to neće dugo trajati potvrđuju sve prognoze, kao na primer prognoza na Bi-Bi-Siju (BBC).

Marko Čubrilo ima slična predviđanja.

- Vrlo je izvesno da posle tog osveženja, negde od 11. avgusta stiže nov period veoma toplog vremena koji bi potrajao negde do sredine meseca - piše Čubrilo .

Tek od 15-16. avgusta mogli bismo da očekujemo kakvo-takvo zahlađenje.

- Ima signala koji upućuju na osetnije pogoršanje uz kišu i zahlađenje početkom druge polovine avgusta, ali to je zaista daleka priča - zaključuje Čubrilo.

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista

 

Komentari (1)

дачо

05.08.2019 11:34

Шта све није Мајка Србија преживела,па преживеће и то