Čudna zgrada u Aleksincu
Printskrin

 

Čudna zgrada u Aleksincu

Printskrin

Foto: Printskrin

Kraj godine je uglavnom vreme za novogodišnje odluke - novi posao, selidbu, venčanje ili kupovinu stana. Samo u prvih šest meseci ove godine prodato je oko 47.000 nekretnina. Da li je 2020. pravo vreme za investiranje i hoće li ona doneti i nižu cenu kvadrata.

Skućiti se sada ili sačekati bolju priliku, stara ili ipak nova gradnja, kredit ili gotovina, centar ili periferija... samo su neke od podstanarskih kalkulacija. Tržište nekretnina u Srbiji poslednjih godina dostiglo je svoj maksimum, a prema poslednjim podacima iz 2019. rekorderi po ceni kvadrata su Zlatibor i Beograd sledi Kopaonik i u stopu ih prati Novi Sad.

U Beogradu je najskuplji kvadrat prodat za 7.900 evra, a najjeftiniji u Sopotu za samo 300. Za kvadrat na Zlatiboru prosečno je bilo potrebno izdvojiti 1.470 evra, u novi stan Nišlije i Kragujevačani se mogu useliti za već od 700 evra po kvadratu, dok Čačani i Subotičani staru gradnju mogu pazariti i za 500. Za one koji su u potrazi za kućom ili stanom, građevinari imaju bolje prognoze.

"Već iduće godine kreće gradnja par velikih lokacija posebno u Beogradu i intenziviraće se gradnja za vojsku i policiju koji će opet da smanje pritisak na legalno tržište, ono što mi kažemo što su tržišni uslovi za stanove, tako da može da se očekuje 2021. i stagnacija i blagi pad cene stanova", kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Cene stamnova

prinstskrin/RTS

Cene stamnova, Foto: prinstskrin/RTS

A niže cene kvadrata mogu očekivati i Nišlije, Zrenjaninci, Subotičani... Agenti za nekretnine objašnjavaju da postoji još faktora koji mogu uticati na pad cena nepokretnosti.

"Vraćanje u promet odnosno ponovna dozvola za prometovanje objekata koji se nalaze u procesu legalizacije, trenutno je njihov promet stopiran, a radi se o desetinama hiljada objekata samo u gradu Beogradu, njihov povratak na tržište bi povećao ponudu i samim tim možda pomogao cenama da krenu na dole", kaže Uroš Jovanović, agent za nekretnine.

U Srbiji je poslednjih godina izgrađeno više miliona novih kvadrata. Vrednost radova u građevinarstvu povećana je za 40 odsto u trećem kvartalu 2019. godine, dok je tržište nekretnina u istom periodu vredelo 1.8 milijardi evra, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Stručnjaci saglasni gde se ne treba nadati jeftinim stanovima.

"Gotovih stanova za tržište posebno manjih neće biti kao ove godine, ponuda će biti nešto manja i očekuje se da u toj strukturi dođe do korekcije naviše, što se pretežno odnosi na lokacije prva, druga zona, dok ekstra zona u većim gradovima Beograd, Novi Sad, Subotica imaju tradicionalno svoju cenu", kaže Rodić.

Visoke cene stanova podigle su i kirije za koje nema naznaka da će se narednih godina smanjiti. Ipak, ukoliko razmišljate da se rešite podstanarskih muka možda je jedini savet strpljenje jer bi se ono, kako kažu stručnjaci, uskoro moglo isplatiti.