Mirjana Marković (20-21.vek)
Profimedia
Mirjana Marković (20-21.vek)

Profimedia

Mirjana Marković (20-21.vek), Foto: Profimedia

Mirjana Mira Marković, supruga bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, kremirana je danas u Moskvi.

Pročitajte još:

Na večni počinak majku je ispratio sin Marko Milošević, a na oproštaju su s mnogo ljubavi i pijeteta govorili Sergej Nikolajevič Baburin, akademik i nekadašnji potpredsednik ruske Dume, i Vladimir Ivanovič Dobrenkov, prorektor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov na kojem je Mira Marković, kao doktor sociologije, bila počasni profesor.

Kremaciji je prisustvovalo osoblje ambasade Srbije i uzak krug prijatelja, što je bila želja porodice.

Marija Milošević

EPA

Marija Milošević, Foto: EPA

Ćerka Marija Milošević, koja živi u Crnoj Gori, bila je sprečena da prisustvuje jer ne poseduje putne isprave i ostala potrebna lična dokumenta, zbog čega nije mogla da bude ni na sahrani svog oca 2006. godine.

Urnu će sutra u Srbiju doneti najbolji prijatelj Mire Marković Dragomir J. Karić, koji će na beogradski aerodrom Nikola Tesla sleteti u 19 časova redovnim letom iz Moskve. Potom će urnu predati Udruženju "Sloboda" i ona će u petak uveče biti smeštena u porodičnoj kući Milošovića u Požarevcu.

Pepeo neće biti deljen na tri dela, kako se prethodnih dana spekulisalo u pojednim medijima.
Sahrana Mire Marković je u subotu u 15 časova. Nakon polaganja urne ispod lipe u dvorištu u kojem počiva i njen suprug, sveštenstvo SPC Eparhije braničevske će služiti opelo, koje po ovlaščenju članova porodice organizuje Vojislav Šešelj.

Preporučujemo još:

Mira Marković je preminula u nedelju u 77. godini u Moskvi usled komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dve operacije.

Bila je doktor sociologije i lider Jugoslovenske levice, a od 2003. godine živela je u Rusiji. Predavala je na PMF, kao i na Američko-franscuskom fakultetu za menadžement i Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Bila je redovni član Ruske akademije društvenih nauka i gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi.