Vuk Adžić
Facebook/Printscreen
Vuk Adžić

privatna arhiva

Vuk Adžić, Foto: privatna arhiva

* U knjigu krštenih u nedelju je upisano ime Vuk Adžić

* Ništa ne bi bilo neuobičajeno da 19-godišnjaku u ličnoj karti ne stoji da se zove Milena i da je ženskog pola

* Naime, radi se o transmuškarcu koji još nije kompletirao proces tranzicije, odnosno prelazak iz ženskog u muški pol

Da bi mogao da bude kršten kao muškarac pod imenom Vuk u hramu u Podgorici, ovaj rođeni Kolašinac koji živi u glavnom gradu Crne Gore, dobio je saglasnost mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Vuk je u nedelju za krštenje u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici obukao crnogorsku narodnu nošnju, koju su s ponosom nosili i njegovi preci. Za kuma je izabrao svog prijatelja iz detinjstva Rastka, a krštenje je obavio sveštenik Srpske pravoslavne crkve, na osnovu prethodno dobijene saglasnosti Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita Amfilohija.

Pročitajte još:

- Tačno je da sam kršten u nedelju pod imenom Vuk Adžić, ali pošto je krštenje jedan intiman čin, ne bih ništa o tome da iznosim. Crkva je uvek bila moje utočište i sigurna luka - kratko je kazao za „Alo!“ Vuk.

Vuk Adžić

privatna arhiva

Vuk Adžić sa kumom Rastkom, Foto: privatna arhiva

Inače, Vuk je godinu i po dana na hormonskoj terapiji, a ostalo je još samo da se uradi hirurška promena pola. Nakon nasilja, napustio je porodičnu kuću i sada živi u skloništu pri Forumu „Progres“, koje je utočište za pripadnike LGBT populacije i pruža im svu neophodnu pomoć i podršku. Inače, taj projekat pomenutog foruma finansiralo je crnogorsko Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Vuk Adžić

privatna arhiva

Vuk Adžić, Foto: privatna arhiva

Bojana Jokić, predsednica Upravnog odbora Foruma „Progres“, kaže za „Alo!“ da je ponosna na svog prijatelja Vuka, koji je u nedelju kršten u Podgorici. Ona ističe i da je to istorijski dan i pokazatelj da Mitropolija crnogorsko-primorska, s mitropolitom Amfilohijem na čelu, počinje da pokazuje veći senzibilitet prema pripadnicima LGBT populacije nego država.

Mitropolit Amfilohije

Mitropolija CP

Mitropolit Amfilohije , Foto: Mitropolija CP

- Srećna sam i ponosna što se moj prijatelj krstio u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Vuk je transmuškarac koji još nije kompletirao celokupnu tranziciju. Zato je ovaj potez Crkve veliki iskorak u odnosu na državu Crnu Goru, koja još nije donela zakon o rodnom identitetu. Zato transrodne osobe ne mogu da promene oznaku u polu i uzmu ime tipično za taj rodni identitet za koji se izjašnjavaju dok se ne završi tranzicija, odnosno krajnja promena pola. Oni sad mogu promeniti ime u neko neutralno, što je, čini mi se, slučaj i u Srbiji - navodi za naš list Jokićeva.

Vuk Adžić

privatna arhiva

Vuk Adžić, Foto: privatna arhiva

Ona se zahvaljuje Mitropoliji crnogorsko-primorskoj što je omogućila Vuku, koji je veliki vernik, da se krsti kao muškarac.

- Mitropolija crnogorsko-primorska slovi za konzervativnu struju. Zahvaljujem im se što su raširili ruke i jednoj ugnjetavanoj zajednici kao što je LGBT. To je pokazatelj da ova zajednica može da nađe utočište i u Crkvi, da je prihvaćena i tamo - dodaje naša sagovornica.

Dali i saglasnost za venčanje

Bojana Jokić iz Foruma „Progres“ navodi da je Mitropolija crnogorsko-primorska još pre deceniju omogućila venčanje transmuškarca sa devojkom.

- Radi se o transmuškarcu koji je radio tranziciju u Italiji i koji je izrazio želju da se venča u crkvi sa svojom devojkom. On je u tom trenutku završio tranziciju, odnosno promenio je pol u muški i dobio saglasnost od Mitropolije za venčanje. Međutim, do tog crkvenog venčanja nije došlo jer su partneri iz privatnih razloga odustali od njega. Ali u svakom slučaju, mogli su da se venčaju jer su imali blagoslov - navodi Bojana.

BONUS VIDEO: Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!

 

Komentari (3)

Majka

05.11.2019 07:50

Boze sacuvaj I sakloni. Pa I ovde je jasno ko su sodomiti. Boze spasi Nas iz ove trulezi

flamantes

05.11.2019 10:30

Srpski popovi u Srpskoj crkvi, gdje su jelek, anterija i opanci, ''sa sve'' Šajkača?