Istočna kapija Beograda
E stock
Istočna kapija Beograda

E stock

Istočna kapija Beograda, Foto: E stock

Soliteri se nalaze u blizini auto-puta i svojom veličinom i upadljivošću predstavljaju simboličku kapiju na ulasku u Beograd za putnike koji dolaze iz pravca istoka. Autori projekta su arhitekta Vera Ćirković i inženjer Milutin Jerotijević. Izvođač radova bilo je preduzeće „Rad“. Izgradnja je trajala od 1973. do 1976. godine, kada su zgrade i useljene. Ovo upečatljivo zdanje, između Ustaničke i Pljevljanske ulice, građeno je u stilu brutalizma i jedno je od najznačajnijih dela komunističke arhitekture u Jugoslaviji.

Vlasnici stanova u Rudom 2 obratili su se Građevinskom i Arhitektonskom fakultetu kako bi dobili stručno mišljenje sa predlogom mera sanacije spoljnjeg omotača zgrade. Sakupili su oko 10 miliona dinara, što nije dovoljno ni za glavni projekat sanacije samo jedne zgrade, a opština Zvezdara izašla im je u susret i u budžetu za tu namenu obezbedila tri miliona dinara. Pisali su i Ministarstvu građevinarstva i urbanizma zahtevajući da ih oslobodi zakonske obaveze da nova fasada mora da bude energetski efikasna.

Odgovor od ministarstva još nisu dobili, ali kada on stigne biće negativan jer je stav ministarstva da ne može da donosi pojedinačne odluke koje su u suprotnosti sa zakonom jer prilikom svake adaptacije, rekonstrukcije ili sanacije objekat mora da pređe barem u jedan viši energetski razred.

PROČITAJTE JOŠ