Radnice
Infoliga
Radnice

Infoliga

Radnice, Foto: Infoliga

* Samohrana majka i osoba sa invaliditetom ostale bez posla

* Majka dvoje dece očajna i planira da podnese tužbu protiv fabrike 

* Koji je zapravo razlog za smanjenje broja radnika u ovoj, inače uspešnoj fabrici, samo se nagađa. Do objavljivanja ove vesti niko od čelnika „Proletera“ se nije javio na broj naše redakcije

Suzana Šulubić, samohrana majka, i Stojislava Radonjić, žena s invaliditetom, samo su neke od radnica Fabrike čarapa „Proleter“ iz Ivanjice koje su bez objašnjenja ostale bez posla.

U „Proleteru“ ne tolerišu bolovanje?

Mila Orestijević, koja je takođe u grupi radnica koje su ostale bez posla, kaže da razlog ovakvog rešenja možda leži u tome što nadređeni nisu imali razumevanja za njeno bolovanje na koje je u prethodnom periodu odlazila nekoliko puta. - Radila sam osam godina kao šivač na raznim mašinama. Imala sam probleme s kičmom i morala sam da idem na preglede. Verovatno im je bolovanje bilo smetnja - kaže Orestijevićeva.

 Suzani Šulubić sama odgaja dvoje dece i posao u „Proleteru“ bio joj je jedini izvor prihoda. Kaže da je otpuštena bez bilo kakve najave.

- Očajna sam. Smatram da ovakve stvari ja kao samohrana majka ne bi trebalo da doživljavam. Niko ne treba da ih doživljava. Tražila sam da saznam razlog zbog čega sam dobila otkaz, ali uzalud. Kontaktirala sam i sa sedištem u Beogradu, a sekretarica mi je rekla da se javim za pet minuta. Međutim, kada sam opet pozvala, na taj broj se više niko nije javljao - kaže Suzana.

Ona ističe da se zatim obratila pravnoj službi ove ivanjičke firme, ali da su joj i tamo rekli da im nije poznato zbog čega je ostala bez posla.

- Nemam više kome da se obratim. Radnike "Proletera“ nema ko da zaštiti, samo gledaju kako da nam „slome kičmu“ - kaže Šuburićeva.

Sudbinu samohrane majke iz Ivanjice deli i njena starija sugrađanka Stojislava Radonjić, kojoj je nakon dugogodišnjeg rada u ovoj čarapari saopšteno da više ne dolazi na posao, iako ima status osobe s invaliditetom.

Suzana Šuluburić

Infoliga

Suzana Šuluburić, Foto: Infoliga

 - Obratila sam se i sindikalcima, a čak su mi i oni rekli da ne znaju ništa o našem slučaju. Isti odgovor nam je dala i naša šefica, koja je ponavljala da je i ona zatečena - kaže Stojislava.

Međutim, nakon što su se radnice opet obratile pravnoj službi, kratko im je saopšteno da je nalog da se proglase tehnološkim viškom stigao iz Beograda.

- Očajna sam! Ko će mene da primi da radim kad imam 60 godina i 35 godina radnog staža?! Ni sama ne znam kako ću sada da plaćam lekove. Samo znam da ću tužiti firmu - kaže Stojislava za „Infoligu“.

Pročitajte još:

Koji je zapravo razlog za smanjenje broja radnika u ovoj, inače uspešnoj fabrici, samo se nagađa. Do zaključenja ovog broja niko od čelnika „Proletera“ se nije javio na broj naše redakcije, koji smo dostavili sekretarici te firme.

Stojislava Radonjić

Infoliga

Stojislava Radonjić, Foto: Infoliga

U „Proleteru“ ne tolerišu bolovanje?

Mila Orestijević, koja je takođe u grupi radnica koje su ostale bez posla, kaže da razlog ovakvog rešenja možda leži u tome što nadređeni nisu imali razumevanja za njeno bolovanje na koje je u prethodnom periodu odlazila nekoliko puta.

- Radila sam osam godina kao šivač na raznim mašinama. Imala sam probleme s kičmom i morala sam da idem na preglede. Verovatno im je bolovanje bilo smetnja - kaže Orestijevićeva.

Bonus video: