Vremenska prognoza
screenshoot
Vremenska prognoza

screenshoot

Vremenska prognoza, Foto: screenshoot

U Srbiji će se do 2070. godine dogoditi velika promena klime. U velikom delu naše zemlje dominiraće stepska klima, pokazuje interaktivna mapa koju je objavio sajt National Geographic.

Stepska klima se očekuje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, što znači da će klimatski uslovi za 50 godina u Srbiji biti kao što su danas u nekim delovima Pakistana.

Stepska klima je suva, u tim oblastima kiša i sneg padaju na zemlju, ali isparavaju ili ih biljke brzo i gotovo u potpunosti iskorišćavaju. Ta suvoća definiše celokupno područje, a temperatura može značajno da varira. Prosečna temperatura zimi će se kretati od 3 do 9 stepeni, a leti od 21 do 35 stepeni, što je porast od 5-7 stepeni u odnosu na sadašnje prosečne temperature.

U stepskoj klimi vegetacija prekriva više zemlje nego što je to slučaj u pustinjskim oblastima, ali suva klima ne daje dovoljno vode za preživljavanje drveća ili velikih drvenastih biljaka.

U Čačku i zapadnoj Srbiji preovladavaće umerena klima.

U našoj zemlji trenutno preovladava umereno-kontinentalna klima. Karakteriše je smena svih godišnjih doba, velika temperaturna amplituda i značajna količina padavina.