Putovanje
pixabay.com
Putovanje

pixabay.com

Putovanje, Foto: pixabay.com

Mnogobrojnim nesuđenim putnicima koji su prethodnih dana došli po vaučer za zamensko putovanje u pojedinim turističkim agencijama saopšteno je da postoji mogućnost da će za aranžmane koje su uplatili u celosti, a koji usled korona krize nisu realizovani morati da izdvoje i dodatni novac.

Naime, kako navode u turističkim agencijama, nije isključeno da će aranžmani u gradovima Evrope poskupeti, zbog čega će putnici koji su već otplatili putovanja morati da uplate i dodatna sredstva, ako se odluče da vaučer iskoriste upravo za destinacije koje su rezervisali u periodu dok je trajao pik pandemije koronavirusa.

Srbi nisu odustali od letovanja!

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) za „Alo!“ objašnjava da u turističkim agencijama nema većih problema kada je izdavanje vaučera za zamenska putovanja u pitanju, kao i da je primetan porast novih rezervacija. - Za desetak dana ćemo znati koliko je Srba odlučilo da ipak otputuje ove sezone na more, a sada nam se čini da je odnos onih koji su pomerili letovanje i onih koji to nisu učinili pola-pola. Ohrabruje i činjenica da ima i onih koji rezervišu putovanja za mesece pred nama - kaže Seničić.

Jedna od onih koju je prilikom izdavanja vaučera za zamensko putovanje u poznatoj turističkoj agenciji sačekao hladan tuš je i Marija S.(42). Kako ova Beograđanka navodi za „Alo!“, trodnevni aranžman u Istanbulu uplatila je po nižoj ceni na beogradskom Sajmu turizma, ali će ga, kako sada stoje stvari, platiti više, budući da joj je u agenciji rečeno da je vrlo moguće da će morati da izdvoji i dodatni novac ako želi da poseti metropolu na Bosforu krajem godine.

- U fokusu agencija trenutno je realizacija letovanja, a svi mi koji smo uplatili putovanja u gradovima Evrope moraćemo da čekamo septembar kako bismo saznali koliko će koštati aranžmani za destinacije na koje usled pandemije koronavirusa nismo mogli da otputujemo. Iako sam uplatila u celosti put u Istanbul, koji je bio rezervisan za početak aprila, godišnji odmor ću dobiti tek za Novu godinu, a radnica u agenciji mi je rekla da ako želim upravo tada da iskoristim zamensko putovanje, pripremim i dodatni novac, jer postoji velika mogućnost da cena aranžmana poraste! Malo je reći da sam ostala u šoku - kaže Marija.

Naša sagovornica ističe i da joj je u poznatoj beogradskoj turističkoj agenciji predočeno da doplate za već uplaćena putovanja ne treba da čude jer su se povećali troškovi prevoza usled rigoroznih mera distanciranja, ali i da putnici moraju imati na umu da aranžmani i u normalnim okolnostima budu nešto skuplji za Novu godinu, zbog čega bi, ukoliko ne žele da izdvajaju dodatna sredstva, morali na vreme da planiraju realizaciju zamenskog putovanja.

Aerodrom putnici putovanje JFK

EPA/Peter Foley

Aerodrom putnici putovanje JFK, Foto: EPA/Peter Foley

- Uverili su me da je sve neizvesno, ali da se nadaju da cene putovanja za gradove Evrope neće drastično skakati u septembru i novembru, međutim, za decembar ne garantuju. Ipak, ono što me je najviše razljutilo jeste to što su mi kazali da ako se odlučimo za aranžman koji je jeftiniji od onog koji smo uplatili, isplatu razlike novca moramo da čekamo do 31.12.2021. godine! Čist bezobrazluk - kaže Marija.

Međutim, kako za „Alo!“ navodi Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), prioritet pri rezervisanju određenih aranžmana u agencijama imaće upravo oni koji su pre korona krize uplatili upravo putovanja za te destinacije.

- Cene ne bi trebalo da skaču drastično, a za one koji žele da putuju na destinacije koje su uplatili pre pandemije koronavirusa nikako ne bi trebalo da postoji razlika u cenama. Što se tiče povrata novčane razlike ako se putnici odluče za jeftiniji aranžman od onog koji su uplatili, agencije ne bi trebalo da čekaju kraj sledeće godine, već da vrate sredstva u gotovini odmah. Svi oni kojima se u agenciji traži dodatni novac za putovanje koje su uplatili, ili imaju probleme sa povratom određene sume, neka nam se jave kako bismo im pomogli da reše problem - kaže Senićić.