Krf i Vido
Alo/Slađana Tasić

 

Krf i Vido

Alo/Slađana Tasić

Krf i Vido, Foto: Alo/Slađana Tasić

Nakon iskrcavanja na Krf, da bi se došlo do Vida, prelazi se u veće motorne čamce, koji su replika onih kakvim su 1916. godine prevoženi umrli srpski vojnici i polagani u Jonsko more, grobnicu jedinstvenu u svetu. Čamac plovi pod grčkom i srpskom zastavom, a u njemu su potomci junaka koji su svojim junaštvom i stradanjem pre više od jednog veka zadivili čitav svet.

Ovo mesto vinu daje poseban ukus i miris i ne zovu ga džabe "srpska Toskana"!

AUTOR: RINA DATUM I VREME: 13.09.2019. 07:00 Vinogradarstvo Srpska Toskana, vino, čokot, Foto: RINA Predeo oko Oplenca oduvek je bio poznat po vinovoj lozi, pa se taj kraj sa ponosom naziva prestonicom srpskih čokota, ali i „srpska Toskana". Porodica Glišić iz sela Šume kod Topole decenijama se bavi vinogradarstvom, a na plantaži sada rade četiri generacije.

Stižu praunuci i čukununuci ratnika iz svih krajeva Srbije - da odaju počast svojim slavnim precima. 

Pročitajte još:

 

Krf i Vido

Alo/Slađana Tasić

Krf i Vido, Foto: Alo/Slađana Tasić

Razdaljina od Krfa i Vida prelazi se za desetak minuta, svi ćute. U tišini čamac pristaje do mesta do koga su pristizale lađe sa iznemoglim srpskim vojnicima i, nekoliko dana kasnije, odlazile na pučinu odvozeći umrle. Desno odatle ide se do belog mermernog spomenika, simbola anđela koji krilom dočekuje i ispraća brodove.

Stazom koju su izgradili građani Kruševca pre nekoliko godina, hodajući između četinara, stiže se do Mauzoleja. U kamenu iznad ulaza ispisano je: „Srpskim junacima - Jugoslavija“. Mauzolej je podigao kralj Aleksandar Karađorđević 1923. godine, a u njemu su posmrtni ostaci 1.289 srpskih vojnika.

Krf i Vido

Alo/Slađana Tasić

Krf i Vido, Foto: Alo/Slađana Tasić

Posetioci pale sveće za pokoj duša onih koji ovde i u Plavoj grobnici počivaju. Poneko dodiruje kamene ploče kaseta, čuje se samo šapat.

Ovde su dovoženi oni kojima nije bilo spasa. Prema pričama meštana Krfa, dnevno je ovde umiralo i po 300 vojnika. Sahranjivani su plitko jer je tlo ovde kamenito, a kad ni u zemlji više nije bilo mesta, francuska lađa ih je u zoru nosila na jug ostrva i tamo ih polagala u Jonsko more. Na dnu Plave grobnice i na Vidu počiva više od 10.000 srpskih ratnika.

Krf i Vido

Alo/Slađana Tasić

Krf i Vido, Foto: Alo/Slađana Tasić

A sa leve i desne strane, na dnu Mauzoleja, stoje ikone, naređane cigarete, lični predmeti, bosiljak, flašice s rakijom. Sve doneto iz Srbije, a čega su oni koji ovde počivaju ostali željni, čije su im bašte, šljive i njive bile u mislima i pred očima kada su se rastajali od ovog sveta.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema kupanja zbog pijeteta

U moru kod Plave grobnice Srbi i Grci se ne kupaju iz poštovanja prema preminulim srpskim ratnicima. Takođe, pola veka nakon polaganja srpskih vojnika u Jonsko more, lokalni ribari nisu nijednom zabacili mreže.

Posebne emocije izaziva stilizovani video-klip kako srpski vojnici tonu kroz dubine Jonskog mora. U pozadini se čuju stihovi „Plave grobnice“, a na video-bimu prikazana je animacija silueta ljudi koji tonu kroz morsko plavetnilo.

BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta

 

Komentari (3)

Vanesa

15.09.2019 07:48

VEČNA IM SLAVA I HVALA!

Nebojsa

15.09.2019 09:19

Bio sam jednom, da odam pocast onima bez cijih zrtava ne bi bilo Srbije. A onda sam shvatio zasto smo stradalnici kao natod i zasto je Aleksandar II Karadjordjehic NAJVECI GROBAR SRPSKOG NARODA. Zrtve su obelezene kao JUGOSLOVENSKE I SVE VRVI OD NATPISA JUGOSLAVIJA a nigde nema Srbija.

Bgd

15.09.2019 10:37

Vecna im slava.