Spens
FIVB
Spens

FIVB

Spens, Foto: FIVB

Izgradnja dvorane započela je maja 1979, a otvorena je 14. aprila 1981. za 36. svetsko prvenstvo u stonom tenisu. SPENS su projektovali Živorad Janković i Branko Bulić iz Instituta za urbanizam Arhitektonskog fakulteta iz Sarajeva, a čine ga dvorana, otvoreni sportski tereni, stadion "Karađorđe" i garaža s parking prostorom. Površina lokacije na kojoj je izgrađena dvorana SPENS je oko 200.000 kvadratnih metara, a od toga sam objekat zauzima oko 85 hiljada kvadrata. Stadion „Karađorđe“ čini ukupno 32.483 kvadratnih metara, dok je korisna površina zatvorenih sportskih prostora oko 46 hiljada kvadrata.

Spens ima dve hale: veliku (kapacitet 6.987 mesta) i malu (kapacitet 1.030 mesta), ledenu dvoranu (kapaciteta 1.623 korisnika, zatvoreni bazen, kuglanu, trenažno-takmičarske sale za boks, džudo i stoni tenis, dva pres-centra i amfiteatar. Pored sportskih objekata, u njemu se nalazi oko 215 lokala, u koje su smeštene prodavnice.

Inicijativa za izgradnju SPC "Vojvodina" pokrenula je tadašnja Opštinska konferencija Saveza socijalističke omladine Novog Sada, uz obrazloženje da (tadašnjim rečnikom rečeno) „treba da se prošire mogućnosti za masovno bavljenje fizičkom kulturom građana, a pre svega mladih, kao i da se sportskim klubovima u Novom Sadu pruže optimalne mogućnosti za treniranje i takmičenja po najvišim svetskim standardima. Centar je takođe planiran kao mesto koje bi pružalo uslove za organizovanje vrhunskih priredbi kulturno-zabavnog karaktera“.

Aktivnosti na realizaciji Centra počele su 1974. godine raspisivanjem jugoslovenskog konkursa za urbanističko i arhitektonsko rešenje ovog prostora, a nastavljene su u kasnijim godinama izradom urbanističkog i arhitektonsko-građevinskih projekata i na kraju samom izgradnjom većeg dela planiranih sadržaja krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.
Izgradnja.

Spens

Grad Novi Sad

Spens, Foto: Grad Novi Sad

Na konkursu raspisanom za idejno rešenje objekta prihvaćen je projekat Instituta za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, projektanata Žike Jankovića i Branka Bulića. Na prostoru na kome je izgrađen SPENS, ranije se nalazila novosadska fabrika kablova „Novkabel“, koja je srušena i izgrađena na novoj lokaciji u industrijskoj zoni grada. Na osnovu ovog urbanističkog projekta realizovan je objekat sportskog i poslovnog centra sa prvom fazom garaže, severoistočna tribina fudbalskog stadiona i kompleks tenis terena. Delimično su realizovani otvoreni bazen i otvoreno klizalište. Dozvola za građenje objekta dobijena je 17. aprila 1979. godine, a glavni izvođač radova bio je „Neimar“ iz Novog Sada.

Izgradnja je počela 20. maja 1979. godine. Plan je bio da se objekat izgrađuje u fazama, jer je projekat omogućavao nadogradnju (po principu modula). Pripremni radovi počeli su 3. maja 1979. godine, a glavni 20. maja 1979. godine.

Prema izveštaju o radu, za poslednju poslovnu godinu, 234 sportske ekipe svih uzrasnih kategorija i 184 ekipe u okviru sportsko rekreativnih aktivnosti, koristilo je sportske kapacitete JP „SPC Vojvodina“. Za realizaciju trenažnog rada sportskih organizacija obezbeđeno je 28.302 sata, a u okviru raznovrsnih sportsko-rekreativnih aktivnosti iskorišćeno je 31.829 sati.

Kroz trenažni rad sportskih organizacija prošlo je 405.958 sportista, a sportsko-rekreativne sadržaje koristilo je 214.707 korisnika. Održano je 1.475 takmičenja-utakmica (530 sportskih i 945 rekreativnih) u kojima je učestvovalo 40.178 pojedinaca (25.700 sportista i 14.478 rekreativaca) pred 106.702 gladalaca (83.571 je pratilo sportska, a 23.131 rekreativna takmičenja).

U saradnji sa Sportskom asocijacijom Novog Sada organizovani su programi obuke neplivača, korektivni programi i akva-aerobik, a tokom školskih raspusta organizovane su besplatne smene na bazenu i klizalištu, koje je koristlo 8.670 učenika osnovnih i srednjih škola.
AF: SPENS bio domaćin stonoteniserima, rukometašima...

Prvi sportski događaj u ovoj hali bio je 36. Svetsko prvenstvo u stonom tenisu koje je trajalo od 14. do 26. aprila 1981. U velikoj hali SPENS-a su igrane utakmice Evropskog prvenstva u košarci 2005. godine. SPENS je bio domaćin grupi D gde su igrali Srbija i Crna Gora, Španija, Letonija i Izrael, takođe je bila odigrana i utakmica osmine finala između Srbije i Crne gore i Francuske.

Tu je održano i svetsko prvenstvo u košarci za juniore na kome je reprezentacija Srbije osvojila zlatnu medalju, u julu mesecu 2007. godine.