Grčka, more
Shutterstock
Grčka, more

Shutterstock

Grčka, more, Foto: Shutterstock

Građani Srbije od 19. aprila mogu da ulaze u Grčku, nakon skoro 300 dana koliko su granice bile zatvorene i za turiste iz naše zemlje. U Grčku se do svojih omiljenih letovališta u predsezoni može avionom i preko dva prelaza u Bugarskoj. Letnja sezona se zvanično otvara 14. maja kada će se u Grčku ulaziti i preko Makedonije. Zbog epidemiološke situacije, zabrana je trajala od 6. jula 2020. godine.

Od 14. maja najavljeno je da će biti moguće putovati u Grčku i sa negativnim brzim antigenskim testom, što će smanjiti troškove, a turiste iz Srbije će na grčkom primorju dočekati i vrelo sunce i tropske temperature.

Osim državljana zemalja EU, tamo će moći da putuju i ljudi iz SAD, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela. Za ulazak će biti obavezni potvrda o vakcinaciji i negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, a turisti neće ići ni u karantin. Svaki putnik će morati da popuni i PLF formular 24 sata pre putovanja.

Svi građani Srbije koji sa sobom ponesu svu potrebnu dokumentaciju neophodnu usled kovid regulacija, moći će slobodno i bez ikakvih problema da uživaju sa voljenim osobama ili sami u očaravajućoj lepoti mediterana Grčke.

Ipak, na odluku o letovanju najviše utiše adekvatno vreme, koje je u Grčkoj pravo letnje. Da će ovo biti žarko i vrelo leto i to već od maja i juna svedoči i dugoročna vremenska prognoza za one najpopularnije turističke destinacije u Grčkoj.

VREME U SOLUNU

Tokom maja meseca na području Solunskog zaliva i u istoimenom gradu u obližnjim poznatim turističkim destinacijama prognozirano je vreme karakteristično za ovaj period godine. Kako se Solun nalazi u području sredozemne klime, zahvaljujući otvorenosti grada i okoline uticajima iz unutrašnjosti Balkana vreme će pogodovati baš srpskim turistima.

Već sada najavljeno je da će leto biti toplo i veoma prijatno. Što se tiče predsezone, maj i jun biće kao da je leto u punom jeku. Meteorolozi već sada prognoziraju temperature iznad 30 stepeni Celzijusa tokom ova dva meseca, a to je nešto što pogoduje i turističkim kompleksima.

SUNČANI HALKIDIKI

Maj mesec donosi na Halkidiki prijatno i sunčano vreme unapred prognozirano. Sa minimalnom vrednosti temparature od 14 u jutarnjim časovima, a maksimalnom i do 30 stepeni grčko poluostrvo sa svojim turističkim lepotama i čistim morem je idealna destinacija za odmor u predsezoni. Početkom juna, Halkidiki će se naći pod uticajem još toplijeg vremenskog talasa koji je nastao kao posledica adekvatnih vremenskih uslova za ovaj period godine. Vreme će biti idealno za kupanje i sunčanje, uz minimalnu prosečnu vrednost temperature od 18 stepeni i maksimalnu od 31. Kako će se topli talas zadržati na Halkidikiju nije isključeno da će temperatura premašiti i taj 31 podeok na skali.

Vremenska prognoza

Printscreen

Vremenska prognoza, Foto: Printscreen

MESTO ZA SVE - ATIKA

Idealne vremenske prilike prognozirane su i za centralnu regiju u kojoj se nalazi prestonica Grčke - Atina. Tokom maja meseca u grčkoj regiji Atika prognozirano je vreme u skladu sa godišnjim dobom, sa minimalnom vrednosti temparature od čak 19 stepeni u jutarnjim časovima i maksimalnom do 28 stepeni. Već i početkom juna osetiće se znatan porast temperature usled toplotnog talasa koji će se zadržati u ovoj regiji tokom celog letnjeg perioda. Vremenska skala skakaće, a sunce će obasjati plaže i turistička odmarališta. Vremenska prognoza otvara svoje sunčane dane, baš kao što su otvorene i granice.

Vremenska prognoza

Printscreen

Vremenska prognoza, Foto: Printscreen

Povoljne vremenske prilike u maju i junu pogodovaće turistima koji žele aktivan odmor, šetnje, uživanje na plaži i u baštama restorana. Takođe, vremenske prilike biće idealne za odlaske na izlete, te tako neće manjkati ni sunca, a ni hlada za one koji bi da se malo odmore od letnjih temperatura u proleće.

LETNJA SEZONA U GRČKOJ BEZBEDNA

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Grčke Mario Temistokle izjavio je da će u narednih nekoliko meseci u ovu državu stići sedam miliona anti-kovid vakcina.

Granica sa Grčkom zvanično je otvorena. Do kraja maja može da se uđe samo preko graničnog prelaza iz pravca Bugarske i za ulazak je neophodna potvrda o vakcinaciji ili negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata. Ono što dodatno uliva nadu za toplo i tropsko leto na grčkom primorju jeste to što je Grčka po uzoru na Izrael, ali i Srbiju, krenula sa masovnom vakcinacijom i ubrzanom imunizacijom stanovništva kako bi se zaštitili ljudski životi, ali i turistička sezona.

PROČITAJTE JOŠ: