Đaci, putovanje, ekskurzija
Profimedia.rs
Đaci, putovanje, ekskurzija

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Trodnevno putovanje po Srbiji u pojedinim školama košta čak i 15.000 dinara, dok dvodnevnu ekskurziju u nekim školama deca plaćaju više od 10.000 dinara. Koliko su i ove cene "naduvane" govori podatak da za iste pare možete u ovom periodu da letujete 10 dana u Grčkoj.

Organizatori đačkih putovanja, koja su  za mnoge postala nedostižna, visoke cene pravdaju nastavničkim dnevnicama koje iznose od 550 do 1.000 dinara dnevno po učeniku, troškovima iznajmljivanja autobusa, obaveznim osiguranjem, raznovrsnim sadržajima...

Predstavnici prosvetnih sindikata tvrde da su ekskurzije odavno postale unosan biznis u kojem svako uzima svoj deo kolača.

 - U ovaj posao je uključeno dvadesetak turustičkih agencija, ali imnogi "posrednici" koji se ugrađuju u konačnu cenu ekskurzije, pre svih ditektori škola, bez čijeg odobrenja nijedno putovanje ne bi moglo da se realizuje - tvrde u sindikatu.

Primera radi, učenici iz jedne novobeogradske škole morali su da izvdoje 15.000 dinara za tri dana boravka u hotelu u Kladovu.

Pozivom recepcije hotela dobija se informacija da tri dana boravka uz pun pansion košta 6.206 dinara. Koliko je cena za ovo đačko putovanje neprimerena, najbolje govori podatak da za istu sumu možete da boravite tri dana u nekoj od evropskih metropola - Pragu, Beču ili Budimpešti, ali i provesti čak deset dana u Grčkoj!

Profesor Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da destinaciju na koju će putovati osnovcio bira Savet roditelja, ali najčešće pod uticajem dirktora, koji lobiraju za određene tuističke agencije.

 

Komentari (3)

Nedim

01.06.2016 05:52

3 dana boravka u hotelu u Kladovu je 6500din ali do Kladova treba i stići autobusom to je još 2000 dinara.Dete uz put nešto treba da jede i pije pa još 1500da ga opremite.Dajte mu džeparac da nešto kupi to je još1500din,znači bez 10.000 dinara se ne može na ekskurziju.A kažu upoznaj zemlju da bi je više voleo.Kon tiki ima 3 dana brodom do Kladova i 2 noćenja za 180eura.

mara

01.06.2016 11:50

Dokle god se prosvetarima ovo dozvoljava oni ce uz blagoslov nadleznih to raditi.Treba nadomestiti male plate a za decu i roditelj sta reci...........

vera

01.06.2016 17:17

Neko mora da plati i za nastavnike,,ko drugi nego roditelji djaka.