Vojska Republike Srpske
Foto: Profimedia
Vojska Republike Srpske

Foto: Profimedia

Vojska Republike Srpske, Foto: Foto: Profimedia

Krsmanović je bio borac prve kategorije i otac borca poginulog u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

U ratu je obavljao dužnosti pomoćnika komandanta za pozadinu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Krsmanović je bio član Boračke organizacije Republike Srpske, gdje je svojevremeno obavljao funkciju predsednika Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca.

Sahrana će biti obavljena danas u 13.00 časova na groblju u porti crkve Romanijska Lazarica na Sokocu.

U Loznici je, sinoć, umro pukovnik JNA i VJ Jugoslavije u penziji, Nikola Mladenović (78), koji će biti sahranjen sutra na Gradskom groblju u gradu na Štiri, prenose Novosti.

Službovao je, osim u Loznici, u Ćupriji, Skoplju, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Valjevu. Uz svoj rod je bio na svim ratištima u bivšoj BiH, gde je trebalo da se brane naši ljudi.

- Imao je snažan autoritet, jer je uvek bio častan, pošten, hrabar oficir i ličnost koja je znala da kaže "ne" i pretpostavljenim, ako bi se tražili, kojim slučajem, bilo šta što je mimo pravila službe i važećih konvecija, a pre svega ono što nije u duhu naših svetlih predaka iz svih otadžbinskih ratova, koje smo jedino i vodili kao viteški narod - kaže Života Isaković, predsednik GO SUBNOR u Loznici.

-NJegov patriotizam je bilo nešto što se podrazumevalo, bio je oficir briljantne karijere, ali nikad po cenu da to nekome, ne daj Bože, našteti. Prijatan, umeren, odmeren, drag, pouzdan u zlu vremenu, bio je čovekoljubac koji je i te kako da se obraduje uspesima i drugih i njihove dece.

U penziji je od 1995. godine, kada je postao jedan od najagilnijih aktivista Crvenog krsta, gde je njegov rad bio za primer mladima, svedočanstvo kako se delima, a ne praznim rečima, brine o ljudima u nevolji.

Nije dočekao „zlatnu svadbu“ sa svojom vernom i divnom živptnom saputnicom Nadom, koju je oženio pre 49 godina, ali je iza sebe ostavio divne sinove Gorana i Vladu i četvoro unučadi.

Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Tihomir Savić preminuo je jutros u Slatini kod Laktaša u 56. godini od posledica srčanog udara.

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata Savić je obavljao odgovorne dužnosti kao oficir ЈNA u Sloveniji i Hrvatskoj, a kasnije u BiH kao pripadnik VRS.

Obavljao je razne dužnosti od komandanta čete do komandanta puka.

Savić je završio Srednju vojnu školu u Sarajevu, a potom i Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu, smjer artiljerija.

U sastavu Oružanih snaga BiH bio je u Misiji UN u Kongu, a jedno vrijeme je bio i komandant kasarne "Kozara" u Banjaluci.

Tihomir Savić biće sahranjen sutra u 15.00 časova na groblju u Slatini u najužem krugu porodice.

Savić je imao suprugu i sina.

Pročitajte još:

Komentari (2)

beba

25.02.2021 15:18

Saucesce njihovim porodicama!

Zemo

25.02.2021 16:52

@beba - Otadzbinski rat u tudjoj otadzbini.Srpska posla.