Aplikacija, mobilni telefon
Shutterstock
Aplikacija, mobilni telefon

Shutterstock

Aplikacija, mobilni telefon, Foto: Shutterstock

Oglašavaju se i dečaci.

"Tražim za BFF dečka. Njen tip dečka je: da ima crnu kosu, da je malo perverzan, da ima 15 godina. Za druge informacije, javite se meni. Evo njena slika", objavljena je "molba" drugarice. Zainteresovani joj poručuju u komentarima da ih kontaktira skraćenicom "jvs" (javi se).

Deca na društvenim mrežama

Printscreen

Deca na društvenim mrežama, Foto: Printscreen

Mnogo je profila na Instagramu napravljenih sa ciljem da nađu "srodnu dušu" tinejdžerima i, reklo bi se, rade punom parom na tome. Tako samo jedan od njih ima više od 800 objava i čak 7.000 pratilaca.

Da sve makar deluje ozbiljno tu su "pravila".

Pomenuti profil, naime, zahteva od korisnika da "mora da bude starija od 12 godina", a funkcioniše tako što mladi koji žele da nađu dečka ili devojku pošalju svoju fotografiju, kao i svoje podatke.

PROČITAJTE JOŠ:

Potom, administrator te podatke podeli na profilu koji je otključan i čije objave može pogledati apsolutno bilo ko na internetu.

Tako do podataka o maloletnicima mogu doći i pedofili, a da sve bude gore u objavama se taguju, odnosno označavaju profili osoba koja šalju svoje podatke i fotografije.

U Nacionalnom kontakt-centru za bezbednost dece na internetu upozoravaju i roditelje i decu da ne ostavljaju svoje podatke na internetu.

"Prema pravilima društvenih mreža deca starija od 13 godina imaju pravo da koriste društvene mreže. Kada pri pravljenju profila pristanete na uslove korišćenja, a to su ona sitna slova pri kreiranju naloga, administrator (mreža) se tako ogradio od objava na društvenim mrežama", prenosi B92.

Kako kažu, administratoru je moguće prijaviti sadržaj, ali reaguje se samo na sadržaj koji je eksplicitan, uglavnom pornografske prirode i onda i policija i Tužilaštvo reaguju.

Deca na društvenim mrežama

Printscreen

Deca na društvenim mrežama, Foto: Printscreen

"Mi roditeljima zato stalno govorimo da nisu završili posao ako deci kupe uređaj, laptop ili telefon, već moraju da paze kako koriste te uređaje i koje sadržaje prate", navode.

Prema rečima naših sagovornika iz Nacionalnog centra, najčešće roditelji prijavljuju profile ovog sadržaja.

"U ovom slučaju su uglavnom u pitanju oglasi. Međutim, ne mora da znači da su iza tih profila deca", navode.

Kako upozoravaju, pedofili upravo tako i rade - kriju se iza lažnih profila, sa lažnim slikama, a koriste i različite IP adrese kako bi zbunili policiju.

"Vama piše da je IP adresa u Velikoj Britaniji, a on sedi u Vranju. Naišli smo u praksi da kod nas ima toliko pedofila, naročito mlađe generacije, koji se bave hakerisanjem i obučeni su za prevare na internetu", upozorili su.

Obično kazni za objavljivanje podataka i fotografija na internetu nema, najviše što se može postići je samo brisanje tog sadržaja i ništa više, napominju iz te institucije pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

PROČITAJTE JOŠ: