Toma Fila, advokat
Tanjug, Rade Prelić
Toma Fila

Printscreen

Toma Fila, Foto: Printscreen

Toma Fila je u intervjuu za "Politiku" rekao da ljudi ne mogu da razumeju razliku između privatnosti i službe.

"U sudu sam da branim klijenta. Verujte mi da u sudu nikada nisam slagao. Pećutao jesam, što je oblik laži", rekao je Fila o svojoj ranijoj izjavi da advokat u sudnici nije čovek i dodao:

"Lagao sam jedino pred Hagom, jer je to svet laži i svet prevare".

Srpski advokat je govorio i o bivšem tužiocu Haškog tribunala Džefri Najsu, navodeći da je Najs došao na "krilima pada Miloševića".

"Šetao je ovde u pratnji naše policije. Upadao je svima. Pokušavao je da upadne i kod mene", rekao je Fila i dodao:

"Izbacio sam ga napolje".

Preporučujemo i:

Fila je rekao da se "pojeo živ" kada je došao u Haški sud, a Najs više nije bio tužilac.

"Mislim da bih mu se krvi napio. Verovatno bi se loše završilopo mene, ali bih ga uništio u sudnici. Toliko sam ga mrzeo, a inače ne mrzim. Ali je to čovek najgoreg karaktera koji je hteo da na sve nečasne načine dokaže krivicu optuženih Srba", ispričao je za "Politiku" Fila i dodao:

"Sećam se kada je pokazao leš nekoga navodno ubijenog u Račku. Račak se dešava zimi, a on pokazuje leševe gde se vidi lišće na drvetu. Namerno je to radio".

On je potvrdio da je savetovao bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića da ne ulazi u sudnicu u Hagu jer je "znao kakva je haška sudnica".

"U Hagu su otvorili šampanjac od sreće kad je odlučio da se brani. Nije bilo predviđeno suđenje u odsustvu. Ne znam kako bi to izgledalo da me poslušao", navodi Fila.

On je dodao da je Milošević to uradio jer je hteo da "pokaže šta je istina".

Toma Fila, advokat

Tanjug, Rade Prelić

Toma Fila, advokat, Foto: Tanjug, Rade Prelić

Fila je rekao da je činjinica da su ratni zločini bili i na jednoj i drugoj strani, a Srebrenicu je definisao kao veliki ratni zločin, potpuno nepotreban, ali je negirao da je to genocid.

On je naveo da je Miloševiću pomgao do kraja.

"Dok je bio zatvoren u Beogradu, imao sam pravo da uđem kod njega u ćeliju kad hoću", kaže srpski advokat za "Politiku".

Govoreći o Josipu Brozu Titu i Jovanki Broz, on je rekao da je Tito pravu istinu saznavao samo od Jovanke i da je zbog toga ona bila sklonjena.

"Jedini prodor ka Titu koji nije bio kontrolisan bila je Jovanka. Ona je mogla da mu kaže šta god hoće i da uradi šta god želi", navodi Fila.

On je rekao da misli da je Tito zaista voleo Jovanku i da nije hteo da potpiše razvod ni kada je ležao u bolnici u Sloveniji.

"Pokušavali su da mu poture da potpiše, ali nije", kaže Fila.

Pročitajte još:

Komentari (1)

beba

26.07.2020 15:02

Svi advokati lazu kao psi...