Ivica Dačić i Orhan Dragaš
Privatna arhiva
Ivica Dačić i Orhan Dragaš

Privatna arhiva

Ivica Dačić i Orhan Dragaš, Foto: Privatna arhiva

"Dva lica globalizacije - istina i obmane" je istraživanje koje se bavi stanjem globalizacije u svim njenim aspektima danas, deceniju nakon globalne finansijske krize i, kako je naglasio autor, ona je usledila kao rezultat njegovog post-doktorskog usavršavanja na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije, London School of Economics and Political Sciences (LSE).

Boško Jakovljević i glo kolaboracija

Promo

O knjizi i o aspektima savremene globalizacije, govorili su, pored autora, prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu dr Nikola Samardžić, koji je ujedno i autor predgovora, zatim profesor na Fakultetu bezbednosti dr Zoran Dragišić, koji je jedan od recenzenata.

Aleksandar Antić i Orhan Dragaš

Privatna arhiva

Aleksandar Antić i Orhan Dragaš , Foto: Privatna arhiva

Predstavljajući svoje istraživanje, dr Orhan Dragaš rekao je da globalizacija danas nije ugrožena, da je u periodu posle krize 2008. godine donekle promenila svoje oblike i intenzitet, ali da se nikako ne može vratiti unazad ili čak zaustaviti.

- Reč je procesu, a ne o ideologiji, procesu koji je generisan tehnologijom, ekonomijom i političkim odlukama, i samim tim nemoguće je pružati joj otpor i pokušavati da se zaustavi, već je potrebno prilagoditi svoja jedra njenim vetrovima - rekao je autor.

PROČITAJ JOŠ:

Knjiga se detaljno bavi stanjem globalizacije danas, a posebno u SAD, Evropskoj uniji i Kini, kao ekonomski i politički najuticajnijim akterima globalizacije, takođe i dometima populističkih pokreta širom sveta, kao faktorima ugrožavanja i usporavanja globalnih integrativnih procesa, kao i uticajem konflikata i novih komunikacionih tehnologija na današnju globalizaciju.

Orhan Dragaš sa suprugom i ćerkom

Privatna arhiva

Orhan Dragaš sa suprugom i ćerkom , Foto: Privatna arhiva

Među recenzentima knjige dr Dragaša su i neki od najuticajnijih svetskih istraživača i stručnjaka za međunarodne odnose, poput dugogodišnjeg diplomate i dekana Triniti koledža na Univerzitetu Oksford Ajvora Robertsa, profesora na Univerzitetu Saseks Nila Dulija, Džonatana Granta sa britanskog Kings koledža, Džang Jiadonga sa kineskog univerziteta Fudan, Efraima Lapida sa izraelskog univerziteta Bar-Ilan, profesora ekonomije na istanbulskom univerzitetu.

Altinbas Emrea Alkina, profesor sociologije na univerzitetu Katolika iz Milana Marka Lombardija...