Josip Broz Tito
Arhiva Alo
Josip Broz Tito

Arhiva Alo

Josip Broz Tito, Foto: Arhiva Alo

Arhitekte i građevinski stručnjaci Jagodine tvrde za Tanjug da je "biser modernog graditeljstva", najlepši i najveći na "koridoru 10", od Beograda do Niša, a da bi sada za njegov povratak u prvobitno stanje, iako kako kažu "ne znaju pravo stanje unutra", trebalo investirati dva do dva i po miliona evra.

Bivši rukovodilac hotela rekao je Tanjugu da je osamdesetih godina prošlog veka, u hotelu odsedalo godišnje 26.000 samo tranzitnih turista iz zemalja sadašnje Evropske unije, "na bazi polupansiona, zadržavali se jedan ili dva dana, a boravk su koristili za posetu manastirima Pomoravlja, Resave i Levča".

"Tito rezidenciju nikada nije koristio, koristili su je neki drugi visoki finkcioneri Srbije i Jugoslavije, tog vremena", kaže sagovornik Tanjuga.

Agencija za privatizaciju hotel je bila prodala beogradskom biznismenu Milomiru Joksimoviću za 72 miliona dinara, sa obavezom da kupac investira 40 miliona dinara.

Ugovor je kasnije raskinula, jer Joksimović "nije platio treću ratu iz ugovora, nije održao poslovanje i nije poštovao socijalni program".

Za njegovu kupovini navodno su bili zainteresovani i Rusi.

U holu hotela, ispred recepcije, osušila se "zelena oaza", presahnuo vodoskok, osušilo cveće na terasama, a kroz prljava stakla ne vide se ni nekada brojni slikarski radovi, tapiserije, ilustracije na zidovima...