Test na antitela
N. Vujanović
Test na antitela

N. Vujanović

Test na antitela, Foto: N. Vujanović

I nema toga ko je mogao da me razuveri da to nije bio kovid-19. Kako mi đavo nije dao mira, juče sam uplatila 1.200 dinara i odmah se uputila u najbliži dom zdravlja da uradim test na antitela i potvrdim svoju teoriju - da sam preležala koronu.

Tada nisam ni sanjala da bi to mogla da bude korona, već sam mislila da je u pitanju grip. A toliko me je to slomilo, da bukvalno sedam dana nisam mogla da ustanem iz kreveta. Temperatura od oko 39 stepeni, koja pet dana ne pada, otežano disanje, suv kašalj, malaksalost tolika, da je podvig bio ustati iz kreveta i otići do kupatila.

Kad je korona stigla u Srbiju, a onda i uzela maha, nema toga kome nisam pričala šta me je strefilo krajem januara. Samo mi je falila potvrda - crno na belo da sam preležala kovid-19 i pre nego što je zvanično stigao u Srbiju.

Test na antitela

N. Vujanović

Test na antitela, Foto: N. Vujanović

U ponedeljak, kad je počelo testiranje na antitela, zbog obaveza nisam stigla da odem u dom zdravlja da uradim test, ali juče jesam. Na internetu sam našla šta treba da sadrži uplatnica, popunila je, pripremila novac i potom uplatila na putu do doma zdravlja. Na šalteru laboratorije na četvrtom spratu Doma zdravlja Stari grad u Siminoj ulici, gde se u periodu od 11 do 12 uzima krv za testiranje na antitela, predala sam uplatnicu zajedno sa ličnom kartom. Sačekala sam nekoliko minuta kako bi moji podaci bili uneti u računar, a onda sam sa bar-kodom upućena u prostoriju u kojoj mi je uzeta krv iz vene. Nalepnica sa bar-kodom (identifikacioni broj) nalepljena je na epruvetu sa mojom krvlju.

- Testiranje se obavlja na osnovu venske krvi ili krvi iz prsta. Krv se uzima kao za bilo koje druge analize. Mi ovde, zbog testa koji imamo i preporuka koje smo dobili, uzimamo krv iz vene, jer je kvalitet uzorka bolji kad se uzme venska krv. Rezultati se dobijaju istog dana. Kod nas u domu zdravlja mogu se preuzeti u periodu od 16 do 17. Inače, da bi se utvrdilo da li ima antitela, potrebno je pola sata, a potom se podaci unose u sistem - pojašnjava za „Alo!“ Gordana Miković Golubović, šef laboratorije DZ Stari grad.

Ovaj brzi serološki test, naglašava naša sagovornica, pokazuje prisustvo IgM i IgG antitela.

- IgM antitela su prvi odgovor organizma na virus, a stvaraju se najmanje sedam do 10 dana od kontakta sa virusom. To znači da onaj kod koga je test na ta antitela pozitivan treba da uradi i PCR test na koronavirus kako bi se videlo da li i sada ima koronavirus. Kad je reč o IgG antitelima, ona se pojavljuju kasnije, odnosno govore da je bolest ranije preležana - navodi ona.

Iako sam očekivala da moj test pokaže crvenu liniju pored oznake T kod IgG antitela, što bi ukazalo da sam krajem januara preležala koronu, takve oznake nije bilo.

- Negativni ste i na IgM i na IgG antitela. Test pokazuje da niste preležali koronavirus. Inače, pacijentima ne pokazujemo sam test, već dobijaju rezultate. Vama smo pokazali vaš test kako biste mogli da vašim čitaocima prenesete i pokažete kako izgleda - navodi naša sagovornica.

Sličan testu za trudnoću

Sam test je, najprostije rečeno, najsličniji brzom testu za trudnoću.

- Zapravo, test je u obliku plastične pločice, a uzorci se nanose i za IgM i za IgG antitela. Za svako od tih polja stoje oznake C i T. Kada se uzorci krvi stave na određeno mesto na pločici, pored oznake C, u oba polja treba da se pokažu crvene linije. To je, zapravo, kontrolna traka, koja ukazuje da je test ispravan. Nakon toga se sačeka dvadesetak minuta. Ukoliko se pored oznake T pojave crvene linije, to je znak da je test pozitivan - objašnjava Gordana Miković Golubović.

Kako uplatiti

Građani testiranje mogu da obave u nekoj od zdravstvenih ustanova i u institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije. Cena testa je 1.200 dinara. Tekući račun je 840-17750-34, dok se u polju poziva na broj, upisuje jedinstveni matični broj građanina koji se testira. Testiranje je moguće i za strane državljane. Uplata se obavlja na isti tekući račun 840-17750-34, a umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje Poziv na broj upisuje se broj pasoša ili broj inostranog osiguranja.