Korona, test
Tanjug
Korona, test

Tanjug

Korona, test, Foto: Tanjug

- Republički fond za zdravstveno osiguranje i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ najavili su da će i privatne zdravstvene ustanove moći da uzorkuju za potrebe testiranja na kovid-19 i s tim u vezi očekujemo dostupnost setova za uzorkovanje. U svakom slučaju, mi smo spremni, a uzorkovanje na više punktova će omogućiti veću dostupnost pacijentima. Pažljivo pratimo situaciju i čekamo inpute za dalja postupanja od nadležnih institucija - navode za „Alo!“ iz „Medi grupa“.

Inače, korisnici društvenih mreža iz Srbije poslednjih dana bombardovani su sponzorisanim oglasima za testiranje na koronavirus u privatnoj laboratoriji u blizini mađarske granice, a cene su značajno veće. Tako serološki brzi test na antitela nude za 50 evra, PCR košta 110 evra, analiza IgG antitela je 65 evra, paket serološki plus PCR test košta 130 evra, a drugi paketi idu i do 185 evra.

I u Srbiji su još u martu pojedine privatne laboratorije počele da testiraju na koronavirus, a to su naplaćivale čak 170 evra. Međutim, nakon što je država reagovala navodeći da te testove neće priznavati jer ne zna ništa o njihovom poreklu, kao ni da li te laboratorije imaju mogućnost da rade tako nešto, a onda i najava da će ih češljati inspekcija, mnogi su utihnuli i povukli svoje oglase.

Inače, nema kovid ambulante ispred koje nema redova, a na rezultate PCR testova u najboljem slučaju čeka se tri dana, neretko je to sedam dana, ali i duže. 

Brojke

novoobolelih - 276
preminula - 3
osobe na respiratorima - 42 
aktivnih slučajeva - 1.625
umrlih od početka epidemije - 277

*Podaci za 30. jun do 15 sati

Pročitajte još: