Granica
Tanjug/Jaroslav Pap
Granica

Tanjug/Jaroslav Pap

Granica, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kad je reč o Srbiji, naša država je prošle nedelje otvorila svoje granice, a na ulasku u zemlju nije potreban negativan test na koronu ni posebna dozvola za domaće i strane ržavljane. Pored toga, putnici više ne moraju u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju.

Bosna i Hercegovina

Savet ministara BiH odlučio je da otvori granice samo sa susedima, pa građani Srbije, Hrvatske i Crne Gore od 1. juna slobodno mogu da uđu u BiH - Aerodromi u Sarajevu, Tuzli i Mostaru se otvaraju od 1. juna za međudržavni saobraćaj uz poštovanje određenog režima. Za ulazak u BiH od ponedeljka neće biti potreban ni negativan test na koronu. Trenutno se u Bosnu može ući samo poslovno ili u slučaju smrti najbližeg člana porodice, i to uz obavezan negativan test na koronu koji nije stariji od 48 sati.

Crna Gora

Iako će Crna Gora granice za strane državljane otvoriti 1. juna, turisti iz Srbije ipak neće moći da uđu, jer, kako je saopšteno, granice će od ponedeljka biti otvorene za građane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Severne Makedonije, Albanije i Grčke, a spisak je proširen i na Kosovo i BiH. Njima nije potreban negativan test na koronu, kao ni samoizolacija.

Hrvatska

Hrvatska potpuno otvara granice za turizam državljanima 10 zemalja.

- Sa 10 zemalja uspostavili smo bilateralne dogovore da ćemo ih puštati na granici da uđu u Hrvatsku, ali se moraju prijaviti unapred. Njihovi građani moraju da dobiju uputstva kako da se ponašaju u našoj zemlji zbog koronavirusa. Svi ostali takođe mogu ući, i Srbi naravno, ali moraju imati neki razlog za to i dokaz. Ako recimo imate neku nekretninu ili plovilo, jahtu u Hrvatskoj ili rođaka u našoj zemlji, samo pokažete dokaz na granici i objasnite zašto dolazite. Isto važi i za letovanje, dovoljno je da imate dokaz o rezervaciji. Kod nas nije potrebno raditi test na koronu, samo da pokažete na granici zašto ulazite u zemlju - rekao je Krunoslav Capak, hrvatski epidemiolog.

Severna Makedonija

Otvaranje granica predviđeno je do 10. ili 15. juna. Trenutno je na snazi mera karantina. Posle 15. juna najavljeno je da neće biti potreban negativan test ili karantin.

Grčka

Grčke granice će se ponovo otvoriti 15. juna, za 29 zemalja, među kojima je i Srbija. Kako je saopštilo grčko Ministarstvo turizma posetioci će biti nasumično testirani. Lista zemalja za koje će Grčka otvoriti granice biće ažurirana 1. jula. Posetiocima Grčke neće biti potreban test na kovid-19 i neće biti karantina.

Bugarska

Bugarska je najavila otvaranje granice sa Srbijom i Grčkom od 1. juna. Bugarska neće zahtevati mere karantina i negativan test.

Mađarska

Austrija

Potreban negativan test ili 14 dana u samoizolaciji. Test je moguće obaviti na aerodromu u Beču za 190 evra, rezultati se dobijaju nakon tri sata. Ulaz je dozvoljen samo strancima s boravišnom vizom ili prebivalištem u Austriji, dok ulazak sa radnom vizom nije dozvoljen, iako postoji mogućnost da se naprave izuzeci za sezonske radnike.

Turska

Granice za turiste će biti otvorene najverovatnije 15. juna. Međutim, još nije poznato da li će Turska zahtevati mere samoizolacije i/ili negativan test, kao ni da li će biti neophodne maske.

Nemačka

Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom ulazak u Nemačku je dozvoljen isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka. Najmanje do sredine juna postoje ograničenja za sva putovanja koja nisu neophodna iz Srbije i trećih zemalja. Za one koji u Nemačku dođu iz Srbije i drugih zemalja koje nisu članice EU, važi obavezan dvonedeljni karantin.

Španija i Italija

Granica Španije biće otvorena za turiste od 1. jula. Italija planira da ponovo otvori svoje granice 3. juna za građane EU, Velike Britanije, šengenskog prostora, Andore i Monaka.