sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme, Novi Sad
Tanjug/Jaroslav Pap
sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme, Novi Sad

Tanjug/Jaroslav Pap

sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme, Novi Sad, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Promena vremenskih uslova i nagli pad temperature od čak 10 stepeni tokom današnjeg dana, pogodili su veći deo zemlje, a prema rečima meteorologa "Weather2Umbrella" Đorđa Đurića, ovo je samo najava za hladne i snežne dane koji nam predstoje.

Pročitajte još:

- Naoblačenje sa kišom se tokom dana premešta sa severozapada ka jugoistoku i do kraja dana kiša će stići i do krajnjeg juga i jugoistoka zemlje. Ovo naoblačenje donosi zahlađenje, pad temperature, a na planinama i sneg - rekao je Đurić, dodajući da će u većem delu zemlje duvati jak severozapadni vetar.

Koliko je premeštanje hladnog fronta, koje je donelo zahlađenje snažno, Đurić je prikazao primerom Loznice, gde je jutarnja temperatura iznosila 14 stepeni, a za samo nekoliko sati pala je na svega 2 stepena. Slično je bilo i u Beogradu, gde je temperatura sa 12 stepeni pala na 5 stepena, tokom jednog sata.

- Tokom večernjih časova, ponegde u nižim delovima zemlje stvoriće se uslovi za susnežicu i sneg, dok će u Vojvodini padavine prestati - kaže meteorolog Đorđe Đurić, ističući da se sneg neće zadržavati, s obzirom na to da temperatura ostaje u plusu.

U utorak sa olujnim udarima vetra
Drugog dana tekuće nedelje, vreme će biti oblačno i osetno hladnije sa kišom, susnežicom i snegom, dok će se jedino na krajnjem severozapadu održati suvo vreme, a u Bačkoj i sunčano, najavljuje Đurić.

Preporučujemo još:

- U ostatku zemlje padavine neće biti intenzivne, a tokom dana će njihov intenzitet opadati - navodi on.

Dodaje da će u celoj zemlji duvati jak severozapadni vetar, a u Vojvodini, na istoku zemlje, kao i u planinskim predelima mogući su olujni udari.

Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 2 stepena na jugu, do 6 stepeni na severu zemlje.

Sreda i jutro ispod nule

- Tokom većeg dela dana na severu zemlje biće sunčano, a u ostatku države promenljivo oblačno vreme. Slaba kiša, susnežica i sneg mogu se očekivati na jugu i zapadu zemlje. Maksimalna dnevna temperatura iznosiće između 0 stepeni na jugu i 5 stepeni na severu zemlje - objašnjava Đurić.

On ističe i da će od srede do kraja sedmice u većem delu zemlje biti slabog do umerenog mraza, sa jutarnjim temperaturama ispod nule, što je karakteristična pojava za jutra nakon noći bez padavina.

On ističe i da će od srede do kraja sedmice u većem delu zemlje biti slabog do umerenog mraza, sa jutarnjim temperaturama ispod nule, što je karakteristična pojava za jutra nakon noći bez padavina.

I lep vikend!

Tokom predstojećeg vikenda, prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, očekuje nas suvo vreme bez padavina, a maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 3. do 9. podeoka.

Đurić je objasnio da su temperatura i vremenski uslovi koji nas očekuju u narednim danima normalni za februar.

Ipak, kako kaže, već sledeće nedelje očekuje nas otopljenje, blagi rast temperature, suvo i sunčano vreme, koje se smatra toplim za ovo doba godine, sa temperaturama preko 10 stepeni.

Ovo su potvrdili i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, navodeći da će tokom vikenda i početkom naredne nedelje vreme biti pretežno sunčano, uz postepeni porast temperature.