zima led nevreme snežna oluja sneg vremenska prognoza
Tanjug/AP
zima led nevreme snežna oluja sneg vremenska prognoza

Tanjug/AP

Ilustracija Foto: Tanjug/AP

PROČITAJTE JOŠ:

 

Tako smo iz natprosečno toplog novembra ušli u natprosečno hladan novembar. U danima pred nama očekuju nas temperature niže od proseka za ovo doba godine, ali i padavine koje će sa juga Srbije preći i na ostala područja, te će kiša, susnežica i sneg padati i u nižim predelima.

- Usled snažnog anticiklona iz severne Evrope, iz Skandinavije, ka nama se širi hladni vazdušni talas, a on će iznad Mediterana stvoriti ciklon. Kombinacija ciklona i anticiklona rezultiraće padavinama na području naše države - rekao je za "Blic" Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2umbrella".

Kiša, pljusak, nevreme

Rajko Ristić

 Foto: Rajko Ristić/Alo

Kako kaže, zahlađenje je već stiglo u suvom obliku. Međutim, prvog dana vikenda u čitavoj Srbiji biće veoma hladno.

- Slabih padavina biće uglavnom na jugu države, dok se snežne padavine očekuju na planinama i u planinskim predelima. Maksimalna temperatura iznosiće od 6 do 10 stepeni Celzijusovih - kaže Đorđe Đurić.

On dodaje da će nedelja biti još hladnija, te da će se maksimalna dnevna temperatura kretati od 2 stepena na jugu države, do 8 stepeni na severu.

- U nedelju će se od juga ka severu Srbije širiti oblačnost sa kišom, susnežicom i snegom, te će u ponedeljak u celoj Srbiji biti padavina, a maksimalna dnevna temperatura iznosiće od 1 do 5 stepeni, što je ispod proseka za ovo doba godine - navodi Đorđe Đurić, te dodaje da će se i u utorak održati oblačnost i padavine, ali da će temperatura biti za jedan do dva stepena viša, te se očekuje samo kiša.

Susnežica

Goran Srdanov

Susnežica, Foto: Goran Srdanov/Alo

Osim što će da bude veoma hladno, u košavskom području duvaće i jaka košava, te će sve podsećati na pravo decembarsko vreme.

Jutarnje temperature ispod nule

Tokom dana vikenda jutarnje temperature kretaće se od -3 do 3 stepena Celzijusovih.

- Sa početkom padavina, u ponedeljak jutarnja temperatura će biti nešto viša, odnosno ne očekuje se minus - rekao je Đorđe Đurić.

Od srede toplije i bez padavina

Hladni talas koji sledi neće se dugo zadržati na našem podneblju, te se već od srede očekuje toplije vreme i prestanak padavina.

- Kraj novembra biće jako promenljiv, a na kraju nas očekuje ponovno zahlađenje, tačnije prelazak u pravo zimsko vreme. Ulazimo u period dosta promenljivog vremena sa češćim padavinama - zaključio je za "Blic" meteorolog Đorđe Đurić.