Telefon Hitne pomoći neprekidno zvoni

Tokom dana Hitna pomoć primila je više poziva građana koji su imali tegobe kao posledicu današnje visoke temperature, tako da je bilo onih koji su se javljali zbog pada pritiska, dehidratacije ili tahikardije

Pančevo, Hitna pomoć
Foto: Alo!/Rajko Ristić

U Srbiji je danas temperatura dostigla 34. podeok, a tropske vrućine, kažu za Tanjug u Hitnoj pomoći, loše utiču i na zdrave, a još više na hronične i psihijatrijske bolesnike, kao i na decu i starije.

Tokom dana Hitna pomoć primila je više poziva građana koji su imali tegobe kao posledicu današnje visoke temperature, tako da je bilo onih koji su se javljali zbog pada pritiska, dehidratacije ili tahikardije.

Visoke temperature stvaraju nervozu, naročito kod psihijatrijskih bolesnika, zbog znojenja gubi se tečnost što može dovesti do dehidratacije ili pada pritiska, nisu povoljne ni za osobe koje imaju česte migrene, a još više negativno utiču na one koji imaju visoku temperaturu zbog virusa ili dijareju.

Vrućine teže podnose deca i stariji, kažu u Hitnoj, zbog bržeg gubitka tečnosti oni brže i dihidriraju.

Da bismo se osećali zdravo i funkcionalno tokom tropskih dana, doktori u Hitnoj pomoći preporučuju da se pije više vode ili prirodnih čajeva, jede voće i povrće, smanji fizička aktivnost i više spava.

Čaj od hibiskusa, na primer, kažu doktori, snižava pritisak, dok voće i povrće nadokanđuje izgubljenu tečnost.

Nikako ne preporučuju da se konzumiraju gazirana i energetska pića, kafa, alkohol, cigarete.

"Što prirodnije, to bolje za vrućine, znači voda, voće, povrće, minerali, jake limunade, voćni miksovi", preporuka je doktora.

Tokom tropskih dana trebalo bi izbegavati teretane, jer ogroman fizički napor može da izazove u teretani moždane i srčane udare.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi