Čeličana, čelik, Kina
Profimedia
Čeličana, čelik, Kina

Profimedia

Ilustracija Foto: Profimedia

Teksaška firma „Priefert“, dobavljač opreme za fame i rančeve, traži olakšice za uvoz čelika iz Smedereva od američkog predsednika Donalda Trampa, jer, kako navode, čelik koji im je potreban ne mogu da pronađu ni u jednoj železari u Americi, a srpski čelik im odgovara i po ceni i po kvalitetu.

Vlasnici ove kompanije, koja zapošljava oko 1.000 radnika i ima godišnji prihod od 180 miliona evra, razočarani su odlukom prvog čoveka Amerike Donalda Trampa, koji je, da bi zaštitio američku industriju čelika, uveo dodatne namete na čelik iz uvoza.

Oni su, zbog takve odluke, uputili Vladi pismo u kojem traže izuzeće HIBS grupe iz Srbije od visokih tarifa na uvoz čelika odnosno čeličnih limova koja je potrebna njihovoj firmi.

Tramp: Industrija čelika desetkovana zbog nefer trgovine

Tramp je nedavno uveo tarifu na uvoz čelika od 25 odsto i najavio je da će ove mere biti na snazi duže vreme.

Američki predsednik je na Tviteru objasnio da su „industrija čelika i aluminijuma desetkovane zbog nefer trgovine i loše politike koja je vođena decenijama i da druge zemlje ne smeju više iskorišćavati Ameriku, njene radnike i kompanije“.

- Mi ne možemo da pronađemo u američkim železarama to što nama treba, naročito ne po ceni koju nudi železara iz Smedereva. Američke železare ili nemaju tu vrstu čelika ili ne žele da ga uvrste u ponudu u debljini i širini koja je njima neophodna - navode vlasnici kompanije „Priefert“ i dodaju da američke čeličane nisu spremne da im ponude čelik po prihvatljivoj ceni, pa njihovo poslovanje trpi velike gubitke.

U svom pismu upućenom američkoj vladi oni objašnjavaju i da HIBS grupa iz Srbije ne prodaje čelik iz Kine, već da je materijal topljen i proizveden u Republici Srbiji, a da se namet koji je Tramp uveo odnosi na kineski čelik. Zapravo, problem je u tome što američke železare tvrde da kineski dobavljači čelika izbegavaju carinske obaveze tako što transfer čelika vrše preko drugih zemalja.

Ekonomista i konsultant Dragoljub Rajić kaže da protekcionističke mere nisu dobre, a u konkretnom slučaju nameti koje je Amerika uvela će se negativno odraziti na teksašku kompaniju, a i na našu proizvodnju čelika.

- Svako ko je uvoznik čelika njemu će se nameti povećati. Amerika je svetski lider i postavlja uslove, ali i arapske zemlje imaju sličan sistem. Na primer, čak i Rusija, sa kojom imamo sporazum o slobodnoj trgovini, ima strog sistem provere proizvoda, pa se zato naš izvoz smanjio. Za zemlju je najbolje da jača sopstvenu privredu. Kad zemlje povećaju stope uvoza, kao u konkretnom slučaju Amerika, to je loše za sve kompanije koje rade sa našim proizvođačima, i to će se odraziti na metalnu industriju - objasnio je on.

HBIS grupa: Proizvođač sa najširim proizvodnim asortimanom

- HBIS grupa je treći na svetu i drugi najveći kineski proizvođač gvožđa i čelika, te povezanih usluga mereno po proizvodnom kapacitetu.

- Grupu čini preko 20 kompanija, sa više od 120.000 zaposlenih.

- U 2015. ova kompanija ostvarila je prihod od preko 35 milijardi dolara.

- HBIS je član izvršnog komiteta Svetske asocijacije čelika. Njihovi proizvodi pokrivaju sve vrste čelika, stoga je proizvođač s najširim proizvodnim asortimanom.