Koronavirus u Italiji
Tanjug / AP
Koronavirus u Italiji

Tanjug / AP

Koronavirus u Italiji, Foto: Tanjug / AP

Broj zaraženih, hopsitalozivanih i preminulih je i dalje visok, ali je jasno u opadanju, pogotovo ako se podaci posmatraju u procentima: 2.107 je novih infekcija, prema urađenim vise od 6000 testiranja nego dan ranije, od toga 1.047 je u Lombardiji. U odnosu na dan ranije ozdravilo je 1.109 ljudi.

Nažalost, još uvek je 837 smrtnih slučajeva, među kojima je 381 žrtva u Lombardiji, regiji najviše pogođenom epidemijom.

Prvi put u Lombardiji se smanjuju broj pacijenata koji su smesteni na intenzivnu njegu.

Koronavirus u Italiji

Tanjug / AP

Koronavirus u Italiji, Foto: Tanjug / AP

Ministarstvo unutrašnjih poslova “pojasnilo” je važeću naredbu prema kojoj je zabranjeno izlaženje iz kuće, sem u izuzetnim slučajevima kupovine hrane i šetanje kućnih ljubimaca, a dozvola roditeljima da blizu kuće da kratko šetaju sa malom decom oštro je kritikovana u regiji Lombardija i Kampanja.

"Zanemarite cirkular”, izjavili su lokalni političari.

Mnogi su ogorčeni, veruju da bi se slabljenjem restriktivnih mera smanjili efekti dosadasnje borbe protiv virusa. Mnogi građani su protiv slabljenja restriktivnih mera, na društvenim mrežama izražavaju svoje razočaranje - i vrlo često, bes - zbog onoga što smatraju opasnim i preranim otvaranjem.

Reagovala je ministarka unutrašnjih poslova Lućana Lamorgeze koja je objasnila da se ne radi o novim merama niti ublažavanju postojećih, već da su na predlog stručnjaka - odlučili da dozvole da jedan roditelj izvede pred kuću jedno dete.

Pedijatri tvrde kako je za decu od 1 do 3 godine veoma važno da izađu napolje da udahnu malo vazduha.

Koronavirus u Italiji

Tanjug / AP

Koronavirus u Italiji, Foto: Tanjug / AP

Od 10. do 20. marta policija je uradila tri miliona provera, ali je izdato manje kazni.

"Moramo biti vrlo oprezni, idemo prema Uskrsu i moramo shvatiti da ce to biti najdelikatniji trenutak, u kojem ćemo još više obratiti pažnju na nečije ponašanje", upozorila je Lamorgese.

Italija će sasvim sigurno ostati u karantinu, zvanično do 18. aprila, ali sve češće se nezvanično, početak maja pominje kao vreme početnog “otvaranja”.