Policija
Alo!/Masanori Jošida
Policija

Alo!/Masanori Jošida

Policija, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Na početku pandemije korona virusa, Sindikat policije i policijskih starešina ponudio je na ovom mestu “svoje usluge, bilo kao profesionalci ili, jednostavno, kao sugrađani, svima koji su ugroženi po bilo kom pitanju”.

Da ti nije samo “prazna priča” dokaz je današnji hvalevredan potez sedmorice naših članova – penzionisanih pripadnika vojske i policije koji će dobrovoljno raditi sa aktivnim kolegama na graničnom prelazu Sot. Ova grupa naših članova, na čelu sa koordinatorom SPIPS-a za Srem Branislavom Kosanovićem, dobila je dozvolu za ovu volontersku aktivnost od Privredne komore u Sremskoj Mitrovici.

Iako im je ponuđena novčana nadoknada, svi su izjavili da ih to ne interesuje već im je jedina briga vezana za zdravlje i bezbednost svih nas.

Ovo nije izolovan slučaj nuđenja pomoći od strane pripadnika SPIPS-a. Naime, telefon potpisnika ovih redova neprestalno zvoni jer zovu članovi ovog sindikata koji žele da pomognu građanima Srbije na bilo koji način.

Rukovodstvo SPIPS-a smatralo je da će biti najcelishodnije da dobrovoljci iz redova ovog sindikata, zajedno sa aktivnim kolegama proveravaju kako se poštuje zabrana izlaska izvan stanova za sugrađane kojima je određena samoizolacija. To je svakodnevan i obiman posao, koji policija Srbije obavlja pažljivo i dosledno znajući da ti građani u samoizolaciji nisu krivi za svoj položaj. Istovremeno, kadrovski resursi policije su, ipak, ograničeni, tako da bi ova vrsta pomoći svakako bila dragocena.

Ova naša inicijativa treba da prođe određene zvanične instance kako bi se dobra volja naših volontera kanalisala i uredila a oni angažovali što hitnije tamo gde su najpotrebniji. Iz dana u dan biće sve više dobrovoljaca na liniji odbrane od korona virusa, a među njima će sigurno bi desetine (a možda i stotine) naših članova. Ostaje na državi i na njenim timovima direktno zaduženih za odbranu od pandemije, da ove dobre i hrabre ljude, među kojima su i naši članovi, organizuju, opreme i upute u bitku koju ćemo sigurno dobiti.