OD DANAS KREĆU DRAKONSKE KAZNE Svi moraju biti prijavljeni, nema izuzetka, ovo je poslednje upozorenje

Zakonom su zaprećene prekršajne kazne za neispunjenje ovih obaveza.

Novac, dinari
Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Svi nekategorisani ugostiteljski objekti od danas će biti u obavezi da prijave sve domaće i strane turiste, preko centralnog informacionog sistema eTurista.

Zakonska obaveza odnosi se na ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim ugostiteljskim objektima poput hostela, prenocišta, konacišta, konaka, botela, hanova, etno kuća, salaš, vila, kampova, kamping odmorišta... objavljeno je na sajtu Ministarstva turizma.

Obaveza se, takođe, odnosi se i na ugostitelje koji pružaju smeštaj u nekategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj nautičkog turizma, kao i lovnog turizma - lovački dom, lovačka kuća i lovačka koliba.

Svi oni su u obavezi da zbog evidentiranja podnesu prijavu jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se objekat nalazi.

Ukoliko ugostitelj ne ispuni svoju obavezu, čini prekršaj iz zakona o ugostiteljstvu i o strancima, o čemu će biti obaveštena turistička inspekcija i služba za strance MUP-a.

Lokalne samouprave dužne su da vode evidenciju ugostitelja i ugostiteljskih objekata, koji usluge smeštaja pružaju u nekategorisanim ugostiteljskim objektima, kao i kategorisanim objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskog turističkog domacinstva, i da ih unesu u centralni informacioni sistem.

Zakonom su zaprećene prekršajne kazne za neispunjenje ovih obaveza, tako da odgovornom licu u lokalnoj samoupravi preti novčana kazna od 50.000 do 100.000 dinara.

Napominju da od danas eTurista postaje jedini izvor podataka Republičkog zavoda za statistiku o turizmu.

Povezane vesti

 • Korisnik: baron
  01/10/2020 - 15:45
  Sve to važi za vlasnike stanova koji se izdaju a to niko ne kontroliše.Državljanima Montenegra naplatiti boravišnu taksu po pricipima koji su nama uvedeni u Crnoj Gori.Boravio sam kod rodbine i po prijavi komšije po povratku u Srbiju dobio sam uplatnicu i rešenje Sudije za prekršaje iz Herceg Novog. Šta više reći?XYBIq
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi