Pravoslavlje, crkva, vera, molitva
Alo!/Dejan Briza
Pravoslavlje, crkva, vera, molitva

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

Tarah beše rodom iz Klavdiopolja u Siriji; Prov iz Side Pamfilijske, a Andronik — sin znamenitog građanina Efeskog. Mučeni sva tri zajedno od antipata Numerija Maksima u vreme cara Dioklecijana.

Tarahu beše 65 godina u vreme mučenja. Kada ga antipat tri puta upita za ime, on sva tri puta odgovori: hrišćanin. Najpre ih tukoše štapovima, pa ih krvave i ranjave baciše u tamnicu. Potom ih ponovo izvedoše na istezanje. Antipat je savetovao Prova da se odrekne Hrista obećavajući mu počasti od cara i svoje prijateljstvo, a Prov sveti odgovori: „niti careve počasti hoću, niti tvoje prijateljstvo želim". A kada su Svetog Andronika izložili još većim telesnim mukama, odgovori mladi mučenik Hristov: „telo moje pred tobom je, čini što hoćeš".

Posle dugotrajnih mučenja po raznim mestima ova tri sveta mučenika behu bačeni pred zveri. Pre njih behu neki drugi osuđenici u istom pozorištu rastrgnuti od zveri. Ali zveri nisu htele da naškode svetiteljima, već su se i medved i lavica ljuta umiljavali oko njih. Videvši to mnogi poverovaše u Hrista Boga i vikahu na antipata. Besan od ljutine, i ljući od zveri, antipat naredi vojnicima, te uđoše i mačevima isekoše Hristove vojnike na komade. Tela im ostaše pomešana sa mrtvim telima ostalih osuđenika.

Tri hrišćanina: Makarije, Feliks i Verije, koji prisustvovahu ubistvu svetih mučenika, dođoše te noći da uzmu tela njihova. No kako tela behu pomešana, a noć beše vrlo tamna, oni, u nedoumici kako da raspoznaju tela mučenička, pomoliše se Bogu, i na jedanput pojaviše se tri sveće nad telima svetiteljskim. I tako oni ih uzeše i česno sahraniše.

Tropar (glas 5)

Savršenim junačkim delom svetih mučenika, nebeske sile se zadiviše, kako podvižavajući se u smrtnom telu, silom Krsta dobro pobediše bestelesnog đavola, u nevidljivoj borbi: I mole se Gospodu, da se smiluje na duše naše.

Pročitajte još: