Crkva, pravoslavlje, liturgija
Alo.rs
Crkva Svete Petke na Kalemegdanu

Alo.rs

Crkva Svete Petke na Kalemegdanu, Foto: Alo.rs

Kako su vernici već navikli, svake godine ispred Crkve Svete Petke bude horda vernika koji dolaze da se pomole velikoj svetiteljki, međutim ove godine je korona učinila svoje. Broj vernika koji je jutros došao na liturgiju se značajno smanjio. Ljudi su se uplašili epidemije koja se ne smiruje, pa su danas mnogi izbegli veliko okupljanje na Kalemegdanu na ovaj veliki praznik. 

Crkva je ispoštovala sve mere zaštite, pa ulazak velikog broja ljudi u crkvu nije bio dozvoljen, mnogi vernici su čekali u redu ispred. Oni koji su se odlučili da danas dođu u crkvu Ružice, nosili su zaštitne maske i držali distancu. 

Ispred crkve zatekli smo vernike koji se zahvaljuju ovom prazniku i Svetoj Petki koja im je pomogla u ozdravljenju i svake godine obeležavaju ovaj praznik. 

- Godinama unazad mučim muku sa izuzetno jakim migrenama. Na savet lokalnog sveštenika u crkvi Ružice dolazim više puta mesečno, a dan Svete Petke je zaista poseban. Inače se molim Svetoj Petki, kao zaštitnici žena i "čudesnoj mati". Uz pomoć molitva i mira rešila sam svoj problem koji ni lekari nisu mogli. Svoje spasanje pronašla sam baš u ovom duhovnom utočištu na Kalemegdanu - za Alo.rs rekla je baka Zorka.

Crkva Svete Petke na Kalemegdanu

Alo.rs

Crkva Svete Petke na Kalemegdanu, Foto: Alo.rs

Tamara K. iz Beograda često dolazi u crkvu na Kalemegdanu, pa ni današnji dan nije htela da preskoči, iako je znala da zbog epidemije, ne bi trebalo da rizikuje.

- Svake godine na dan Svete Petke dodjem u crkvu Ružice, a praksa mi je da se pred spavanje i današnji dan pomolim onako kako praznik zahteva. Svoj mir inače pronalazim u dvorištu ove crkve. Ove godine liturgija je nešto praznija, sigurno je korona uticala da se narod uplaši i izbegne današnje okupljanje. Ja se ne bojim, a ovaj praznik može samo da nam svima donese blagostanje - rekla je Tamara K. 

Crkva Svete Petke na Kalemegdanu

Alo.rs

Crkva Svete Petke na Kalemegdanu, Foto: Alo.rs

Molitva Svetoj Petki 

Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan.

Verovanja za Svetu Petku

Narodna verovanja kažu da na današnji dan ne sme da se pere veš, da se šije, da se radi težak posao, a pogotovo to ne treba da rade žene.

Mnogi koji veruju u Svetu Petku, tvrde da se ona uvek odazove molitvama, posebno za zdravlje i sreću porodice.

Ali, kad je neko jednom prizove u svoj dom, ona kasnije dolazi i nepozvana, kad god porodici preti neka nesreća.

Javlja se i upozorava svoje vernike uglavnom kroz snove. Svetu Petku, na njen dan, 27. oktobra mnogi prizivaju u pomoć, paleći tamjan i zalivajući slavski hleb crvenim vinom, pominjući u molitvama Petkovicu ili Pejčindan. Potom popiju vodu sakupljenu s izvora uz manastire posvećene njoj. Ta se voda naziva adžijama.

Njome u ponoć treba ugasiti i sveću koja se taj dan, drži upaljena 24 sata. Sveća se čuva do sledeće slave jer ima svojstvo zaštitnika.

Pročitajte još: