Amfilohije
EPA/ Boris Pejovic
Amfilohije

EPA/ Boris Pejovic

Amfilohije, Foto: EPA/ Boris Pejovic

Odgovor na ovo pitanje dali su ljudi bliski temi pravoslavlja, stručnjaci sveštenik Ljubomir Ranković, otac Ljuba, i Željko Injac verski analitičar.

Gospodin sveštenik Ranković izrazio je svoje neslaganje sa tvrdnjom da se nedeljom ne obavljaju sahrane, po pravoslavnom verovanju.

Ljubomir Ranković

Youtube/Printscreen

Ljubomir Ranković, Foto: Youtube/Printscreen

On smatra da su priče oko nedelje, koje naglašavaju kako je poslednji dan sedmice neprikladan za sahranu ništa drugo do praznoverje.

- To je neka bapska, paganska vračarija koje nije čak ni narodno verovanje već izvitopereno pagansko verovanje, neka vrsta kvazi-religije, više je vračanje nego religija, to su interna verovanja. Kada bih i sam birao dan kada ću biti sahranjen to bi bila nedelja, to je dan kada su svi slobodni i ne moraju da žure, takođe je to i dan kada se vrši liturgija - zakjučuje sagovornik.

Svoj stav o ovom pitanju, jasno je izneo i Željko Injac, verski analitičar.

- Po pravoslavnim, crkvenim običajima subota je posvećena mrtvima, subotnjim danom se obavljaju pomeni i parastosi u crkvi i na grobljima. Sahrana se ne obavlja samo na Vaskrs, koji inače uvek pada u nedelju. Nedeljom se obavljaju sahrane, pogotovo kada je u pitanju neki arhijerej kao što je mitropolit Amfilohije, koji je bio izuzetno značajan za narod i za crkvu. Takva sahrana, odnosno opelo se obavlja u sklopu liturgije, a liturgija se inače i vrši nedeljom. Čak i da je bio neki radni dan odslužila bi se liturgija i onda u sklopu te liturgije bi se obavilo i opelo - ističe verski analitičar.

Željko Injac

Facebook

Željko Injac , Foto: Facebook

Injac kaže da dan koji je izabran za sahranu Amfilohija nije ništa neobično u pravoslavnoj religiji.

- To ne bi trebalo da predstavlja bilo kakav problem i ja ne znam kako je to uopšte nekome palo na pamet. Da je kojim slučajem sahrana bila planirana za Vaskrs, onda bi se to odložilo za drugi dan. Moguće je da je zbog toga što Vaskrs uvek pada nedeljom došlo do neke zabune - navodi Injac.

Venčanja se organizuju pogrešnog dana 

Verski analitičar ističe da sa druge strane pravoslavni narod krši jedno drugo pravilo, a koje se tiče venčanja.

- Venčanja se organizuju subotom, a trebala bi nedeljom. Međutim narodu je to nezgodno zbog organizacije, a mi volimo da slavimo dva dana, pa se onda bira subota, iako je subota dan posvećen mrtvima. Po jevađelju i po pravoslavno-hrišćanskom predanju na taj dan je Hristos bio mrtav, a onda u znak sećanja na taj momenat kada je on bio mrtav subota je ostala kao dan sećanja na pokojne. Zbog toga su, između ostalog, zadušnice, praznik mrtvih, uvek subotom. Verovanje da se sahrana ne obavlja nedeljom je, vrlo moguuće loše protumačeno crkveno pravilo. Nedelja je dan vaskrsenja, sveštenici iz tog razloga kažu da se nedeljom ne obavlja parastos ili pomen - naglašava Željko Injac.

Podsetimo, još jednom, na to da će sahrana Amfilohija bitiu nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici. U Budvi će taj dan biti proglašen Danom žalosti.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Eeee

31.10.2020 21:26

Svi smo Jednaki, ali Neki su Jednakiji......u Bgd vec godinama NE MOZE SAHRANA NEDELJOM.....