Bolnica
Tanjug/ Dušan Mamula
Bolnica

Tanjug/ Dušan Mamula

Bolnica, Foto: Tanjug/ Dušan Mamula

Tokom vikenda u Srbiji ponovo se teško disalo. Vazduh je bio zagađen u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Kosjeriću, Valjevu, Nišu... U zavisnosti od doba dana, rada toplana i ložišta, kao i broja automobila u pokretu, kvalitet vazduha dramatično je varirao.

Stručnjaci objašnjavaju da su aero-zagađenju doprinele vremenske prilike odnosno situacija kada se stvori polje visokog vazdušnog pritiska i dođe do spuštanja vazduha. Tokom jučerašnjeg dana situacija je bila bolja, a meteorolozi najavljuju da će danas, a posebno krajem nedelje, vazduh biti čistiji jer se očekuju jači udari vetra.

O posledicama aero-zagađenja po zdravlje ljudi govorio je i Marijan Ivanuša, šef Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju.

- Zagađen vazduh može da utiče na plućne i kardiovaskularne bolesnike, ali sve zavisi od toga koliko je zagađenje i koliko dugo mu je neko izložen - rekao je on.

Ivanuš je saopštio da u našoj zemlji zbog zagađenja vazduha godišnje umre 3.600 osoba. Česta merenja i redovno obaveštavanje važne su mere zaštite građana. Kada je vazduh zagađen i okvalifi kovan kao „nezdrav“ i „opasan“, osetljive grupe izložene su riziku da dožive jake iritacije i štetne uticaje na zdravlje, koji mogu pokrenuti druge bolesti. Preporuka je da građani izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da te aktivnosti obavljaju u zatvorenom prostoru, dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Ne preporučuje se ni otvaranje prozora i provetravanje, kako zagađen vazduh ne bi prodro unutra.