Dete, siromaštvo, prošnja
Profimedia.rs
Dete, siromaštvo, prošnja

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

U susret Međunarodnom danu porodice, koji se obeležava 15. maja organizacija SOS Dečija sela Srbija podsetila je danas na neophodnost stvaranja okruženja koje će podržati razvoj porodice i podršku najugroženijim porodicama.

U saospstenju ove organizacije, navode se podaci Republičkog zavoda za statistiku, iz aprila ove godine, prema kojima su najvećem riziku od siromaštva u Srbiji izložene porodice sa troje ili više dece.

Zabrinjava podatak da se 49,8 odsto višečlanih porodica nalazi u riziku od siromaštva, imajući u vidu da siromaštvo u velikoj meri utiče na porast rizika od razvoja disfunkcionalnosti u porodici i neadekvatnih uslova za rast, razvoj i obrazovanje deteta, ukazala je SOS Dečija sela Srbija.

Ta organizacij će Međunarodni dan porodice obeležiti nizom programa, među kojima je za ponedeljak planiranio da “Super autobus” poseti Prihvatni centar Divljana i, kroz različite aktivnosti, provede dan sa decom izbeglicama i njihovim porodicama.

Centar za podršku porodici “Putokaz” iz Niša biće deo manifestacije “Zdrava tvrđava”, koja se odigrava na Niškoj tvrđavi, dok će Centar za podršku porodici Obrenovac, u periodu od 11 do 13 časova, na gradskom trgu u Obrenovcu, za svoje sugrađane organizovati muzičke igre i druženje sa animatorima za decu.

U SOS Dečijem selu Kraljevo biće organizovano druženje SOS porodica, takmičenje u karaokama i izvođenje prredbe koju su deca o kojoj brinemo pripremila za ovu priliku.

Međunarodni dan porodice obeležićemo i u okviru programa “Solidarnost”, kroz radionice i kreativne aktvnosti sa decom izbeglicama i njihovim porodicama u Prihvatnim centrima u Preševu, Bujanovcu, Adaševcima i Principovcu, navodi se u saopštenju.

Centar za podršku porodici Beograd na značaj i važnost porodice podsetiće decu iz romskog naselju Kamendin, u kome će u ponedeljak, od 11 do 13 časova, organizovati radionicu „Igrom do osmeha“, posvećenu porodici i porodičnim vrednostima.

Radionicu će pratiti i prijateljsko takmičenje u različitim igrama i disciplinama.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.

Komentari (8)

Sbe

13.05.2017 15:54

Bravo. Naravno da nam Dobro ide. Nego vi hejteri mucite naseg jadnog vodju. Ocete dusu da mu uzmete. I samo ga napadate. A on mora i u Kinu, i u Bec, i na pregovore i na dogovore i svuda. Sve on mora jer sve najbolje zna. I na evroviziju da smo ga poslali bio bi najbolji. A ne ovako bruka. A sto nemate sta da jedete? Pa ko vam je kriv. Uclanite se kod njega u partiju malo ljubite gde boli i eto posla i para. I leba. A ne da pljujete po coveku i njegovima. Sram vas bilo.

momazver

13.05.2017 16:04

Ovaj podatak, da 49,8 višečlanih srpskih porodica polako,ali SIGURNO TONE u siromaštvo,treba da zabrine SVE. SRAMOTAN je za državu!

lol

13.05.2017 16:05

Ma super nam ide gde je tu siromastvo jel vi slusate gosen Vucica samo med i mleko u Srbiji a ljudi gladuju

Namerno

13.05.2017 16:13

@lol - uništenje naroda!

Moca Seljak

13.05.2017 17:06

Sto je najgore mi proizv' hrane Srpski Seljacivec dolazimo do tog praga iako radimo i stvaramo bez odmora i bolovanja [ukinuti posticaja] SIROMASTVO NAM KUCA NA PRAG

Moca Seljak

13.05.2017 18:59

I pored toga sto smo i sami u tesk' situlaciji uvek smo kadri da pomognemo sebi pa i drugima[materjalno ugroz'] SRPSKI SELJAK IMA VEIKO SRCE '

Alison

14.05.2017 01:49

Ja ne znam odakle ideja za ovaj clanak.Pa slusate li vi vodju, nama cveta cvece od lepote zivota.Evo ja nedavno dodjoh sa posla,pa kada primim platu za radno vreme od 10sati,ne znam sta cu sa tolikim novcem,zato mi nepoznata rec siromastvo.E Srbijo!!!

Pera Detlic

14.05.2017 12:27

Sad kad uspostavi Vucic avio liniju Kina-Srbija ima da nam drasticno krene.