Žurka, klub, mladi, splav
Profimedia
Žurka, klub, mladi, splav

Profimedia

Žurka, klub, mladi, splav, Foto: Profimedia

Čak je i Svetska zdravstvena organizacija ukazala na to da je sat vremena duvanja, koliko obično traje jedna sesija, gore nego sto popušenih cigareta!

Samo u Beogradu registrovana su 44 nargila-bara, u kojima zaposleni bez ikakvih provera dozvoljavaju ulaz čak i deci mlađoj od 15 godina, iako je to zabranjeno.

PROČITAJTE JOŠ:

Štetno po zdravlje

Ova opasna zabava, prema rečima lekara, može da izazove karcinom pluća i ždrela, ali i da utiče na kardiovaskularne probleme i širenje raznih zaraza. Doktorka Klinike za pulmologiju KC Srbije Ika Pešić potvrđuje podatke SZO i napominje da su mladi u Srbiji u zabludi jer misle da je nargila manje opasna nego cigareta, a nisu svesni koliko ugrožava zdravlje.

Nargila

Profimedia

Nargila, Foto: Profimedia

- Nargila je pravi pritajeni ubica, jer duvanje u ove sprave deluje bezazleno, pošto su otrovi zamaskirani kojekakvim sladunjavim aromama. A, u stvari, u njima ima čak 15 puta više ugljen-monoksida i katrana nego u običnim cigaretama. Tu su i razni teški metali i druge toksične i kancerogene materije koje izazivaju pre svega rak pluća, usta i ždrela - upozorava dr Pešić i dodaje da to nije jedina opasnost od ove loše navike.

- Preterano konzumiranje nargila može da prouzrrokuje infarkt ili moždani udar. A posebna opasnost vreba iz činjenice da se dim uvlači iz preko posebnog plastičnog nastavka, koji se ne menja baš redovno, pa je prepun virusa i bakterija. Zato od usta do usta mogu da se prenesu zaraze poput monomunkleoze, hepatitisa, herpesa ili gripa - kaže ona.

Opasna zabava

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić upozorava da nargila, iako nije psihoaktivna supstanca, i te kako izaziva zavisnost i ozbiljno narušavanje zdravlja mladih.

- Činjenica je da je sat vremena korišćenja nargile isto kao 100 popušenih cigareta više je nego alarmantna. Zato me čudi da niko od nadležnih ne kontroliše kako posluju ovi barovi, u kojima se deca nesvesno truju. Dim je gušći i jači od onog u cigaretama, ali ima prijatan miris, pa mnogih nisu ni svesni koliko štetnih materija iz tog duvana ulazi u njihova pluća. Svi se pravdaju time da to nije droga. Ali, jeste otrov, kancerogena supstanca, koja stvar azavinost posle nekog vremena. Dakle, nikako nije bezazlena - ističe dr Grujić.

Prema njenim rečima, najveći problem je što se ovom "hobiju" sve više odaju deca mlađa od 15 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

- Najviše zabrinjava to što se sve više nargila-barova otvara pored škola, pa deca imaju priliku da konzumiraju ovu opasnu supstancu od ujutru do kasno u noć. Zato smatram da bi nadležne službe maloletnicima morale da zabrane posećivanje nargila-barova - smatra sagovornica.

Niko u barovima ne poštuje zabranu

Maloletnicima je zvanično zakonom zabranjen ulaz u nargila-barove, ali to pravilo niko ne poštuje, niti proverava da li se sprovodi. U jednom od ovih lokala radnici su rekli da mušterijama traže lične karte samo ako je očigledno da nemaju 18 godina.

- Kada vidimo da neko izgleda kao da je na granici punoletstva, onda ga puštamo. takva je preporuka. U početku smo tražili lične karte, međutim, to više niko ne poštuje. jedino ako vidimo da dete očigledno nema 18 godina, onda mu kažemo da ne može da uđe - objašnjavaju radnici u jednom nargila-baru u centru Beograda.