Tomislav Rajić
Rina
Tomislav Rajić

Rina

Tomislav Rajić, Foto: Rina

 

Tamo gde su donedavno carovali kukuruz i krompir uskoro bi mogla ponovo procvetati konoplja. Ovu biljku pre 50 godina na padinama Suvobora gajio je skoro svaki seljak, a i danas stariji žitelji ovog kraja svedoče kako su se od ove biljke pravile gaće i košulje.

Bio je to težak i zahtevan posao. Prvo se konoplja brala, pa onda kiselila sedam dana, zatim sušila na ogradi i onda bi je žene trlile. Danas se seje mašinom, a mi smo sve to radili ručno,a nije bilo lako ni sačuvati konopljak od ptica grabljivica, priseća se Tomislav Rajić iz sela Koštunići.

Tomislav Rajić

Rina

Tomislav Rajić, Foto: Rina

 

Njegov komšija Dragoljub Mirković kaže da se u mladosti nanosio težinjavih gaća, čarapa i košulja od konoplje, bile su tople ali su, kako tvrdi, dobro i žarile.

Ne dao Bog da se ta moda ponovo vrati. Mi tad nismo imali šta drugo da nosimo, ali nije bilo ni malo prijatno”, priča za Dragoljub.

Danas se retko nose odevni predmeti od konoplje, a ona se najvše koristi u farmaceutskoj industriji. Suvoborski seljaci, odličili su, međutim, da ponovo okušaju sreću i zasade ovu biljku jer se nadaju da će im doneti dobru zaradu.

Tomislav Rajić

Rina

Tomislav Rajić, Foto: Rina

 

“Na proleće ću zasejati na tri ara, ništa ne mogu da izgubim, već samo da dobijem. Ulog nije veliki, a krompir i kukuruz odavno ne donose prihode kao nekad”, rekao je Radoš Tomović iz Koštunića.

Lokalna seoska zadruga pomoći će svim zainteresovanim poljoprvrednicima koji žele da se okušaju u uzgajanju konoplje na svojim imanjima.

Stajaćemo iza svih onih koji se odluče na taj korak. Obezbedićemo im besplatno seme, aminstrativnu pomoć, ali i radićemo i na pronalasku tržišta. Industrijska konoplja ima svetlu budućnost, jer već sad je u velikoj upotrebi”, kaže Milorad Tomović.

Konoplja je prva biljka koja je klasifikovana kao kosmopolitska, zbog svoje raširenosti i uzgoja u svim delovima planete, tako da nema sunje da će i Suvobor od proleća biti deo sveta.