Studenti Fakultet Upis
Oliver Bunić
Studenti Fakultet Upis

Oliver Bunić

Foto: Oliver Bunić

Na okruglom stolu "Kako žive, u šta veruju i čemu se nadaju mladi u Srbiji?", koji su organizovali SeConS grupa za razvojnu inicijativu i Friedrić Ebert fondacija, predstavljeni su rezultati tog istraživanja.

Koautorka istraživanja i studije Dragana Stanojevića kazala je da četvrtina stabilno zaposlenih i petina mladih koji istovremeno rade i školuju se rade više od 50 sati nedeljno, često bez nadoknade za prekovremeni rad.

Ona je dodala da 7,4 odsto mladih u Srbiji istovremeno radi i školuje se, a nefleksibilnost sistema obrazovanja čini dve trećine mladih u velikoj meri materijalno zavisnim od roditelja.

Koautorka istraživanja i studije Smiljka Tomanović kazala je da je obrazovna nejednakost medju mladima u Srbiji očigledna i da se generacijski prenosi.

"Mlada osoba čiji roditelji imaju završenu osnovnu školu ima 4,2 puta manju mogućnost da završi srednju školu, a čak 79 puta manju mogućnost da stekne više ili visoko obrazovanje", kazala je ona.

Istraživanje koje je tokom 2015. godine SeConS grupa za razvojnu inicijativu sprovela na reprezentativnom uzorku u Srbiji pokazalo je da je stepen formalnog učešća mladih u politici, pre svega iskazan kroz članstvo u političkim partijama, medju najvišim u Evropi.

Pretpostavlja se da je to članstvo instrumentalno, s ciljem lakšeg pronalaženja posla, s obzirom da su mladi pretežno pasivni, a ne aktivni članovi stranaka.

"Mladi u Srbiji su gotovo ujednačeno pozicionirani na skali levica-desnica. Najviše veruju vojsci i verskim organizacijama, a manje političkim institucijama – skupštini, vladi i političkim partijama", piše u saopštenju.

Komentari (3)

bosa

25.05.2016 19:21

ŽALOSNO!rezultati očekivani kad živimo u sistemu gde je sve uništeno, počevši od moralnih vrednosti pa svega ostalog.jednom rečju kriza društva.dok smo pripadali malim i ponosnim narodima,sad smo uzeli sve sa zapada da se samouništimo.nestajemo kao narod.tako biva kad su nam rijalitiji obrazovni program.dok je nekad skromnost bila vrlina sad se kategoriše kao odlika primitivnih.

ana

25.05.2016 19:24

a sve stare danas jedna podize penziju na posti 100 hiljada dinara.

Nelex

27.05.2016 23:35

Tako im treba kada u Srbiji traze i biraju velike vodje nepotiste, a posle kukaju kako nemaju ni za hleb. Ma ja takve ljude ne zalim, neka pate i treba da pate, a tek ce da se napate kada se u Srbiji sprovede feudalizam od strane vodje i armije fantoma. Sami ste to trazili i ne treba da se sada zalite. Zato cutite i sparajte da jednog dana platite danak koji ce biti uveden, da ga ne placate danak u krvi, kao sto su islamci naplacivali danak u krvi. Danak u krvi danas podrazumeva organe da znate.