Groblje, sveštenik, sahrana
E-stock/Katarina Mihajlovic
Groblje, sveštenik, sahrana

E-stock/Katarina Mihajlovic

Groblje, sveštenik Foto: E-stock/Katarina Mihajlovic

Srpska pravoslavna crkva i vernici u subotu 15. juna obeležavaju letnje ili Duhovske zadušnice.

Tog dana se obeležava sećanje na sve preminule. Ide se na groblja ili u crkve i pali sveća. Crkva je propisala posebne dane - Zadušnice, i to četiri puta godišnje.

Džejms Tusk

Youtube printscreen

Zadušnice padaju uvek u subotu - Zimske zadušnice su pred Mesne poklade, u subotu pred Duhove (Svete Trojice) su letnje zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje ili Mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan.

Na dan Zadušnica ide se u crkvu, gde se služi sveta liturgija i parastos, na kojem sveštenik vinom preliva žito. Posle službe ide se do grobova pokojnika. Na grobovima se pale sveće, a sveštenik obavlja kratki obred i kadi grobove.

Ada Ciganlija

Dejan Briza, ALO

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito koje podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u mraku, nego u svetlosti Sunca. Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zaceljuju rane greha.

Pročitajte još:

Sveća je simbol svetlosti Hristove, koja treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

Narodna verovanja: Šta se ne radi na ovaj dan

U ovoj nedelji se ne priprema ruho za neveste i nikako se sirotinja i prosjaci ne teraju od groba koji obilazite, već im se da milostinja, malo novca ili nešto hrane.

Marija Trikoš

Printscreen