Studenti
Alo!/ Rajko Ristić
Pravni fakultet, studenti

Alo!/Rajko Ristić

Pravni fakultet, studenti, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Svi studentski domovi u Beogradu spremni su za povratak studenata od petka, 15. maja 2020. godine od 7.30 časova. U skladu sa tim, Ustanova Studentski centar „Beograd“ preuzela je sve neophodne mere za njihov bezbedan povratak, dok su svi objekti, za vreme dvomesečne pauze, svakodnevno higijenski održavani i više puta detaljno dezinfikovani.

U skladu sa ispitnim i nastavnim planovima, svi fakulteti i visoke strukovne škole dostavljaju spiskove studenata koji imaju obaveze na matičnim ustanovama i koji se na osnovu toga mogu vratiti u studentske domove. Iz Ustanove SC „Beograd“ apeluju da studenti koji imaju obaveze na fakultetu ili visokoj strukovnoj školi, a nisu sigurni da li se nalaze na dostavljenim spiskovima, konktaktiraju svoje visokoškolske ustanove.

Kako bi studentima bilo omogućeno da svoj povratak što lakše usklade sa ostalim obavezama, domovi će raditi i tokom predstojećeg vikenda. Takođe, od 15. maja počeće sa radom i studentski restorani: „Studentski grad”, „Karaburma”, „Patris Lumumba”, „Rifat Burdžović”, „Zemun”, „Voždovac”, „Kralj Aleksandar I” i „Košutnjak”.

Vremenska prognoza, šetnja

Tanjug

Vremenska prognoza, šetnja, Foto: Tanjug

Iako je vanredno stanje okončano, epidemiološka situacija nalaže pridržavanje svih propisanih mera prevencije. Shodno tome, svim stanarima studentskih domova savetuje se da se pridržavaju opštih higijenskih mera nadležnih organa, da poštuju propisanu fizičku distancu i da se, u skladu s preporukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u studentske domove vrate isključivo ukoliko imaju ispitne obaveze, laboratorijske ili praktične vežbe.

Ustanova SC „Beograd“ će i u narednom periodu nastaviti da sprovodi sve propisane mere, a još jednom apeluje na studente da budu odgovorni i da se, zarad svog i zdravlja svih ljudi u njihovom okruženju, pridržavaju mera poput izbegavanja bliskih kontakata, redovnog pranja ruku u skladu sa preporukama stručnjaka, korišćenja „dezinfekcionih barijera” za obuću, kao i održavanja higijene životnog i radnog prostora. Istovremeno, u studenskim domovima su do daljeg zabranjene posete, prenoćišta i slavlja u studentskim sobama.

Sve detaljne preporuke studenti mogu pronaći na sajtu Ustanove SC „Beograd“, a u slučaju da primete povišenu telesnu temperaturu, suvi kašalj ili posumnjaju na bilo koji od simptoma virusa COVID - 19, studenti se mogu javiti lekarima Respiratorne ambulante Studentske poliklinike (Prote Mateje 29), a potom i upravi studentskog doma. Dežurni lekari Studentske poliklinike su dostupni 24 časa dnevno na broju telefona 063/359-284.