Milika Ašanin
Alo.rs/ Dejan Briza
Milika Ašanin

Alo.rs/ Dejan Briza

Milika Ašanin, Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

- Mi smo u toku noći imali 80 prijema, bila je izuzetno teška noć. Prijemi su počeli juče od 17 časova. To su pacijenti sa srednjeteškom i teškom slikom, obostrane penumonije. Sa Infektivne klinike je došao 41 pacijent, 27 iz KBC Bežanijska kosa, bilo je pacijenata iz KBC Zvezdara, Zemun. Osam njih je zahtevalo da budu primljeni u intenzivnu negu. Najmlađi pacijent ima 33 godine, najstariji pacijent 91 godinu - ističe Ašanin.

To su pacijenti, naveo je Ašanina za RTS, koji su u 50 odsto slučajeva imali pridružene kardio-vaskularne i neurološke bolesti.

Istakao je da je kovid bolnica Batajnica došla ne u pravom, nego u poslednjem trenutku.

Što se tiče ostalih kapaciteta KCS-a za lečenje kovid pacijenata, svi su puni, a u ovom trenutku u Srbiji je hospitalizovano 7.841 obolelii od korona virusa.

- Mnogo je teži treći talas. Kada se završio drugi talas mislili smo da ne može gore. U javnosti je bilo veliko čuđenje zašto se 1. avgusta kreće sa otvaranjem nove bolnica, a sada se pokazalo koliko je to bilo spasonosno - naglasio je Ašanin.

Na pitanje koliko u ovom trenutku ima zaraženih zdravstvenih radnika napomnje da u odnosu na drugi talas imamo tri puta više zaraženih.

- To je normalno jer je frekvencija bolesnika mnogo veća, ali su se zaražavali preko svog radnog mesta - precizna cifra - 544, od čega 129 lekara. Samo tri lekara i 16 medicinskih sestara su na hospitalizaciji. Svi ostali su u nekom blažem obliku i nalaze se u izolaciji - navodi Ašanin.

Direktor KCS je istakao ogromne napore koji pružaju zaposleni koji se ne bave kovid pacijentima.

- U Srbiji je naveća smrtnost od kardio vaskularnih bolesti, maligniteti, hronične opstruktivne bolesti pluća, dijabetes...Svi profesori Medicinskog fakulteta su uključeni maksimalno, čak i u dežurstva. Uspevamo jednom dobrom organizacijom da zadovoljimo i te potrebe. Mi smo napravili organizaciju da svaka klinika u KCS ima jednu do dve ambulante koja prima takve pacijente. Nama normalno rade dnevne bolnice i dijagnostika - kaže Ašanin.

Vrlo smo zadovoljni i profilom ljudi koji nam se javio za zaposlenje, istakao je Ašanin.

- Zaposlili smo 207 lekara i više od 100 sestara i tehničara. Planirali smo i da postavimo jak sastav što se tiče lekara u Batajnici. Ove mlade lekare ćemo raspoređivati. Među njima ima puno onih koji su volonteri i mladi lekari u KCS-u. Neki će otići u koivd bolnicu Batajnica, a neki će biti neko vreme u KCS - naveo je Ašanin.

Pročitajte još: