Orao belorepan
Profimedia
Orao belorepan
Orao belorepan, Foto: Profimedia

To udruženje je u saopštenju navelo da su orlovi nađeni pored leševa fazana pa se pretpostavlja da je posredi posledica nemarnog ili nestručnog korišćenja pesticida.

Zatrovane mamce ili hranu jeli su fazani, a orlovi su se otrovali nakon što su pojeli meso uginulih fazana, piše u saopštenju a prenosi Radiotelevizija Vojvodine.

Krivolovci ubiju i do 175.000 ptica godišnje u Srbiji

Krivolovci u Srbiji godišnje ubiju između 125 i 175 hiljada ptica, a većinom su to prepelice, iako je sve ugroženija i divlja grlica koja je u drugim zemljama zaštićena vrsta, izjavio je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. "Jednostavno ne možemo da dozvolimo da se, dok se na primer u Češkoj troše milioni za odbranu divljih grlica, ovde u Srbiji grlice masovno ubijaju", rekao je Ružić za portal "Vojvodina danas".

 

Dodaje se da su aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica krajem novembra i početkom decembra uočili i prijavili razbacivanje opasnog pesticida po njivama u Vojvodini, koji se koristi za ubijanje glodara, ali ne sme da se razbacuje po njivama, već isključivo da se stavlja u aktivne rupe u kojima glodari žive.

Udruženje je o trovanju orlova belorepana obavestilo Pokrajinsku inspekciju za zaštitu životne sredine, kao i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, a leševi najpoznatijih domaćih ptica grabljivica dostavljeni su na toksikološke analize u Naučni institut za veterinarstvo u Novi Sad.

"Ornitolozi očekuju brzu, stručnu i neodložnu analizu leševa belorepana, utvrđivanje tačnog uzroka uginuća, i brzo podnošenje prijave pravosudnim organima za ubijanje strogo zaštićene vrste", piše u saopštenju.

Bosutke šume u istočnom sremu, oko Morovića i Višnjićeva, jedno su od najznačajnijih domaćih boravišta orlova belorepana i u njima se svake godine gnezdi osam do devet parova tih ptica.

Tagovi