Penzioneri
Alo!/Rajko Ristić
Penzioneri

Alo!/Rajko Ristić

Penzioneri, Foto: Alo!/Rajko Ristić

 

* Novo povećanje penzija najkasnije do 1. januara

* Pored penzija biće isplaćena i jednokratna novčana pomoć

* Poslednje povećanje penzija bilo je u novembru 2018. godine

Novo povećanje penzija treba očekivati najkasnije 1. januara, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je resorni ministar finansija Siniša Mali prethodno obelodanio da bi uskoro trebalo da bude usvojen švajcarski model za indeksaciju penzija, što znači da 1,7 miliona penzionera može da očekuje povećanje od 5,5 odsto.

Pročitajte još:

Praktično, rast od 5,5 odsto za penzionera sa penzijom od 15.000 dinara sada bi značio povećanje od 825 dinara. Penzioneri s penzijom od 25.000 dinara dobili bi povišicu od 1.375 dinara. Oni čija je penzija 50.000 dinara imali bi povećanje od 2.750 dinara, dok bi najstariji građani s penzijama od 70.000 dinara sada u novčaniku mogli da očekuju 3.850 dinara više.

Danas pakleno toplo, a onda nagli pad! Najgore će biti u utorak!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/I.L. DATUM I VREME: 02.09.2019. 07:47 Stiže osveženje! Toplo, vrućina, leto, Beograd, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo, samo posle podne na jugozapadu uz lokalni razvoj oblačnosti retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, a narednih dana temperatura će biti u padu.

Najveće penzije u Srbiji trenutno prima 29 penzionera i njihov mesečni ček „težak“ je 132.000 dinara. Oni bi sada mogli da dobiju povećanje od 7.260 dinara. Najnižu penziju - do 10.000 dinara - prima 105.650 najstarijih ili 6,2 odsto svih penzionera u Srbiji i njihovo povećanje ne bi trebalo da bude veće od 550 dinara.

Penzioneri

Alo!/Masanori Jošida

Penzioneri, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Što se tiče najsiromašnijih penzionera, za njih je predsednik Vučić juče najavio jednokratnu novčanu pomoć, koja će im biti isplaćena do kraja godine, dok pojedini mediji pišu da jednokratnu naknadu mogu očekivati svi penzioneri i to u iznosu od 5.000 dinara.

Građanima na račun leže nova uplata! Biće redova na šalterima

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 02.09.2019. 08:18 Novo povećanje penzija treba očekivati najkasnije 1. januara sledeće godine, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prošle godine jednokratnu podršku od po 3.000 dinara dobili su svi penzioneri i ona im je isplaćena krajem novembra. U 2017. i 2016. godini jednokratna podrška penzionerima iznosila je po 5.000 dinara.

Penzioneri

Alo!/Vladimir Marković

Penzioneri, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Prethodno povećanje penzija od 5 do 22,5 odsto

Vlada je poslednji put povećala penzije u novembru prošle godine i to u rasponu od pet do 22,5 odsto, što je u proseku bilo za 11,3 odsto.

Na Kelebiji i Horgošu se čeka satima, na Preševu najgore! Koristite alternativne pravce!

Najduže kolone ovog nedeljnog poslepodneva formirale su se na graničnim prelazima Srbije sa Makedonijom, gde je moguće čekanje i duže od tri sata. Situacija nije bolja ni na granici sa Mađarskom, gde takođe čeka satima, a samo sa naše strane oko 90 minuta.

Mnogim penzionerima tada, 2018. godine, možda i nije bilo pravo jer je novembarska penzija u odnosu na oktobarsku te godine najviše bila povećana penzionerima s najvećim primanjima. Kada se, međutim, poredi penzija u novembru te godine i njen iznos u 2014. (pre smanjenja), jasno je da je država najveće povećanje tokom četiri godine dala penzionerima s najmanjim primanjima.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina