Urgentni centar, bolnica
Alo!/ Dejan Briza
Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Urgentni centar, bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

* Stižu nam virusi respiratornih organa

* Lekari apeluju da su deca najugroženija

* Dali su savete za zaštitu

Lekari upozoravaju da se upravo tada očekuje povećan broj pacijenata, a da su posebno ugrožena deca, pa apeluju na roditelje da im jačaju imunitet kako bi izbegli pet dana ležanja kod kuće.

Kada ga je video krvavog, Milan je odmah uskočio u vodu! Zbog onog što se potom desilo otac dečaka priziva susret sa herojem (FOTO)

AUTOR: Blic/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 07.09.2019. 22:14 Prelom sedmog pršljena, fraktura lobanje... Milan Bakić, Foto: Youtube Printscreen Vozač sanitetskog vozila u Domu zdravlja Kula Milan Bakić spasao je život Mihajlu (11) iz Loznice na plaži u Meljinama kod Herceg Novog.

Pojedini klinci već su pokupili neki virus, a kako kažu stručnjaci, u narednom periodu očekuje se porast respiratornih infekcija. Nakon povratka sa raspusta đaci su u školu doneli klice iz svog okruženja i deca to razmenjuju, kaže pedijatar dr Saša Milićević.

Kako vreme bude prolazilo, te klice će da se izjednače, pa će manje-više svi u kolektivu imati iste izazivače bolesti i manje će se razboljevati. Ovo promenljivo vreme veoma pogoduje virusima. Pored toga, dosta se "razmenjuje" i bakterija streptokoka, čemu doprinosi i polenska alergija, koju mnoga deca imaju. Curi im nos, brišu ga rukama i maramicama, a potom istim tim rukama prenose klice na svoju okolinu. Naravno, prenosi se i bakterija stafilokoka - objašnjava doktor Milićević.

On ističe da postoje neke preventivne metode koje mogu pomoći da se virus izbegne, a jedna od njih je da se stalno briše nos i da se maramice bacaju u zatvorene kante za đubre.

PROČITAJTE JOŠ:

- Važno je da se te iskorišćene maramice ne drže u ruci kako se mikroorganizmi ne bi zadržavali. Važno je unositi što više voća i vitamina, posebno vitamina C. Bitno je i da se antibiotici ne uzimaju preventivno, jer to nema efekta. Takođe, ako je dete bolesno i ako ima temperaturu, bitno je da ne ide u školu ili vrtić zbog sebe i druge dece kako se virusi i bakterije ne bi širili - napominje dr Milićević i dodaje da virusna infekcija može da traje od dva do pet dana.

Prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine, objašnjava da adenovirusa ima više od 60 vrsta, kao i da oni daju simptome koji su znatno blaži od onih koji daje virus gripa.

- Posle leta, ljudi manje obraćaju pažnju na svoj imunitet zbog čega se kada deca krenu u školu, virusi se brže šire. Deca se pozdravljaju, grle, ljube, dele hranu, pa se respiratorne infekcije lakše šire. Mogu se javiti simptomi u vidu kijavice, bola u grlu, temperature, a može da dođe i do mučnine i dijareje. Bitno je da jačamo imunitet, da unosimo voće i povrće, redovno peremo ruke, da se naspavamo dovoljno. Savetuje se i fizička aktivnost i provetravanje prostorija - zaključuje dr Obradović.

BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta