Urgentni centar, bolnica
Alo!/ Dejan Briza
Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Urgentni centar, bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

* Boginje divljaju oko Srbije

* Epidemiolozi upozoravaju da mogu da dođu u Srbiju

* Postoji samo jedan način da se zaštitimo

Ova vest dolazi u trenutku kada je Srbija konačno odjavila epidemiju ove veoma zarazne i opasne bolesti, ali su naši lekari odmah upozorili da upravo zato što je virus svuda oko nas i što, kako kažu, "može lako da podivlja", nema opuštanja!

U većini zemalja u našem okruženju i dalje se registruje prisustvo virusa malih boginja pa postoji realna opasnost da se ova zarazna boleset prenese i na područje Srbije.

Danas će biti iznad proseka! Vreme divlja do kraja nedelje!

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 29.09.2019. 07:54 - 29.09.2019. 07:59 U Srbiji će ujutru ponegde po kotlinama i visoravnima biti kratkotrajne magle, a u toku dana pretezno sunčano i natprosecno toplo. Leto, vrućine, toplota, Foto: Tanjug/Zoran Zestic Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 7 do 15 C, a najviša od 26 do 30 C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Ono što je sada najbitnije i što epidemiolozi naglašavaju, to je da treba nastaviti sa dobrim trendom imunizacije MMR vakcinom koji je u porastu i koji trenutno iznosi 94,3 odsto. Podsećamo, kako bi se postigao zaštitni nivo kolektivnog imuniteta koji štiti sve nas od opasnih morbila, ovaj procenat treba da iznosi 95 odsto.

Virus divlja u Evropi i regionu!

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u prvoj polovini 2019. godine na teritoriji Evrope prijavljeno je skoro 90.000 obolelih od ove zarazne bolesti, što je više nego što zabeleženo u celoj prethodnoj godini, a 42 zemlje u Evropi su prijavile cirkulaciju ovog virusa!

Krajem avgusta 2019. godine četiri zemlje koje su prethodnih godina imale status eliminacije vurusa morbila, ponovo su prijavile njegovo prisusutvo na svojoj teritoriji.

U većini zemalja u našem okruženju, kao što su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Bugarska, Rumunija, i dalje se i dalje registruje prisustvo virusa morbila pa postoji realna opasnost od "prebacivanja" ove infekcije u Srbiju, koja je u avgustu posle skoro dve godine žestoke borbe, odjavila epidemiju.

PROČITAJTE JOŠ:

- Savremeni uslovi življenja i česta putovanja još više olakšavaju mogućnost prenošenja virusa malih boginja. U prvoj polovini 2019. godine u našoj zemlji su prijavljena četiri importovana slučaja malih boginja - iz Rusije, Ukrajine, Austrije, Makedonije, ali je snažan zaštitni bedem kolektivnog imuniteta, koji se sada beleži u našoj zemlji, onemogućio dalje širenje virusa - ističe prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog u "Batutu".

Iz tog razloga, dodaje, u ovom momentu izuzetno je važno da se trend porasta obuhvata MMR vakcinacijom nastavi kako bi smo dostigli i prestigli zaštitni nivo kolektivnog imuniteta od 95 odsto koji bi nas štitio od epidemijskog širenja bolesti u budućem periodu.

BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta