EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU Stiže nam najgori virus dosad!

Bolcano grip, najsmrtonisniji oblik virusa H3N2, stiže u Srbiju iz Hrvatske, gde je za samo nekoliko dana ubio 12 ljudi, upozoravaju epidemiolozi!

Biološka opasnost Biološko zagađenje Biohazard
Ilustracija: Profimedia

Za ovaj grip, koji je dobio ime po italijanskom gradu Bolcano, gde se prvi put pojavio, zasad nema vakcine, jer se radi o mutiranom obliku.

Srpski epidemiolozi upozoravaju da je pitanje dana kada će ovaj grip stići i u Srbiju i napominju da će mu izuzetno pogodovati naglo opotljenje vremena.

Hrvatski epidemilozi registrovali su 12 smrtnih slučajeva ovog gripa, od čeha u Splitu čak sedam. Samo u toku jednog dana virus je izolovan kod 480 pacijenata, 73 su zadržana na bolničkom lečenju zbog komplikacija, od čega je 16 u teškom stanju.

- Imamo posla s verovatno najsmrtonosnijim virusom gripa koji je poslednjih godina dolazio na ove prostore. Radi se o mutiranom obliku virusa H3N2, poznatijam kao bolcano virus, i za njega nema vakcine. Napada direktno pluća, izaziva jake upale i ako ne osetite probadanje u grudima i imate temperaturu više od tri dana, obaveznose javite lekaru - rekao je epidemiolog Boris Lukšić, načelnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Epidemiolog Branislav Tiodorović objašnjava da će širenju ovog virusa najviše pogodovati toplije vreme koje je najavljeno u Srbiji narednih dana.

- Oboleli od bolcano virusa imaju simptome kašlja i kijavice i veoma je važno da se ljudi jave lekaru na vreme kako se ne bi pogoršalo stanje. Najviše treba da se vodi računa o deci koja borave u kolektivu, a ugrožene su i starije osobe. U Srbiji je grip već odnosio živote ove godine, tako da svi moraju biti oprezni. Posebno će biti krizan period u naredne dve nedelje, jer nešto toplije vreme pogoduje razvoju virusa, koji će se dodatno širiti kada počne drugo polugodište u školama. U najvećoj opasnosti su hronični bolesnici, ali i oni koji nisu vakcinisani od gripa - objašnjaa Tiodorović.

 • Korisnik: Sudija
  03/02/2017 - 00:08
  Gori virus je besparica.
 • Korisnik: Srpska Vedrana
  02/02/2017 - 19:49
  Kakav grip? Mi sada imamo nagradnu igru i predizbornu kampanju. Imamo uguravanje nekih novih predsednika a imamo i dobru sljivovicu. Cokanjce u dzepu, beli luk i slaninu. U busu toliko mirise beli luk i rakija da nema bogca da sevzarazimo.
 • Korisnik: Ptičećiji grip
  02/02/2017 - 19:31
  Možda su jeli zaražene kokoške iz ideje.
 • Korisnik: kosmos
  02/02/2017 - 17:45
  Ma samo roknite ricinus...
 • Korisnik: roditelj
  02/02/2017 - 16:23
  Komentatori se sprdaju sto reko AV A U HRVATSKOJ JE STVARNO GRIP USMRTIO MNOGO LJUDI,NAZALOST I DVE BEBE I SEDMOGODISNJE DETE. To sam preksinoc cuo na njihovom tv. Lekari savetuju da se ne lecimo sami misleci da smo prehladjeni,zajedno sa gripom pojavljuju se upale pluca koje mogu biti smrtonosne.I malo prehladjeno dete ne slati u kolektiv.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi