PROBLEM ZA SVE KOJI NE PREDAJU STRUJOMERE EPS-U Stiglo je objašnjenje korisnicima, evo kakav PLAN stoji iza cele priče

Operator distributivnog sistema EPS Distribucija saopštio je pre nekoliko dana da, u skladu sa Zakonom o energetici, od svih korisnika sistema bez dodatnih troškova preuzima merne uređaje

Struja
Foto: Shutterstock

Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije (NAPS) Goran Papović rekao je danas da potrošači električne energije treba da budu pođednako svesni prava i obaveza u slučaju dapredaju strujomere i prateću instalaciju EPS Distribuciji ili ih zadrže u vlasništvu, kada su dužni da sami održavaju njihovu tehničku ispravnost.

On je, povodom dilema u javnosti zašto EPS Distribucija nudi da preuzme strujomere i prateću instalaciju, rekao da potrošači treba da znaju da je tehnička ispravnost strujomera ograničenog roka.

"Strujomeri moraju da se baždare, jer je njihova tehnička ispravnost ograničena na period od osam do 12 godina. Posle toga se moraju baždariti i potrošači koji se opredele da zadrže te merne uređuje u vlasništvu moraju biti svesni te obaveze", rekao je Papović.

Operator distributivnog sistema EPS Distribucija saopštio je pre nekoliko dana da, u skladu sa Zakonom o energetici, od svih korisnika sistema bez dodatnih troškova preuzima merne uređaje, merno razvodne ormane, priključne vodove, instalacije i opremu u merno razvodnim ormanima, a plan je da se u u započetoj fazi preuzme 650.000 mernih uređaja na teritoriji cele Srbije.

EPS Distribucija time, kako je saopšteno, preuzima i obavezu održavanja preuzete opreme i snosiće troškove budućeg održavanja, a uslove preuzimanja će urediti ugovorom.

Papović je rekao da je EPS Distribucija, kada je svojevremeno započela zamenu starih strujomera, trebalo da dostavi i potvrdu o ispravnosti kako bi potrošači znali da je tehnički ispravan.

On je rekao da, ako potrošač posumnja u tehničku ispravnost strujomera treba da se obrati Zavodu za mere i dragocene metale da bi se utvrdilo da li je ispravan.

Podsetio je da u selima Srbije strujomeri nisu kontrolisani i po 20 godina i da potrošači reaguju uglavnom kada posumnjaju da je potrošnja veća od stvarne, ali ne i kada je manja.

Stručnjaci za energetiku rekli su za Betu da EPS Distribucija, kao i u svetu, želi kontrolu nad mernim uređajem kako se ne bi nelegalno trošila struja.

U slučaju da potrošač ne želi da ustupi strujomere, EPS Distribucija, prema njihovim rečima, može da izvede merno mesto van poseda vlasnika kako bi mogla da kontroliše ispravnost brojila i potrošnju, a na vlasniku ostaje obaveza da održava brojilo u stanju tehničke ispravnosti.

EPS Distribucija, inače, već naplaćuje održavanje mreže i mernih uređaja što se u računu za utrošenu električnu energiju može videti u stavci "troškova prenosa i distribucije energije do kupca". Ti troškovi, najčešće, kako su rekli, čine oko 40 odsto zaduženja na računu za utrošenu električnu energiju.

Ustupanjem strujomera potrošači, kako tvrde stručnjaci, neće imati nikakve smetnje u slučaju da žele da promene snabdevača strujom je će EPS Distribucija nastaviti da njihova merna mesta i prateće instalacije održava u tehnički ispravnom stanju.

BONUS VIDEO

Više o sličnim temama pročitajte OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: DRAGAN
  23/01/2021 - 12:08
  Ja neću da ga ustupim nego hoću da ga prodam, za onoliko koliko sam platio priključak,sat i sve ostalo. Sve ostalo je krađa.
 • Korisnik: ina
  23/01/2021 - 08:52
  Ako su naumili da uzmu brojila navodno po zakonu, zasto su poslali Ugovor za potpis potrosaca. Trebali je poslati pojasnjenje ove rabote.
 • Korisnik: SasaKG
  20/01/2021 - 15:58
  Pola sata nazad sam dobio dogovor na potpis,i nista konkretno u njemu nije ni napisano ni objasnjeno!Zvao sam na ukazani broj za infirmacije,gde su mi rekli da je to salter i da pozovem na drugi broj,naravno gde se niko nije javljao.Iz vasega teksta sam saznao za bazdarenje,u dogovoru se spominje ormaric,oprema u njemu,dali ce biti prenosa ako je brojilo novo,kada ce i dali ce biti prenos-ni reci!Mislim da bi dogovor trebao da bude detaljniji
 • Korisnik: Coa
  20/01/2021 - 15:15
  Moj strujomer nije niko bazdario od kako je stavljen tj.kupljen 1976godine..i sta sad izmisljaju ,neka otkupe strujomere papo neka bude njihov ije mi smo kupovali..
 • Korisnik: Miloš
  20/01/2021 - 14:50
  I onda kada predamo, pošto se kaže da će troškovi održavanja i tehničke ispravnosti biti na teret EPS, i dalje ćete naplaćivati održavanje. Što mu dođe na isto kao da nismo predali, opet ću imati taj trošak.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi