apoteka, lekovi
Tanjug
apoteka, lekovi

Tanjug

apoteka, lekovi, Foto: Tanjug

Vlada Srbije usvojila je novu Listu lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na kojoj je prvi put najsavremenija inovativna terapija za karcinom pluća, multiplu sklerozu, a na listi su i najnoviji lekovi za karcinom prostate i melanom.

Nakon usvajanja ide procedura javne nabavke, tako da će lekovi biti dostupni pacijentima za tri meseca.

Vršilac dužnosti direktora Sanja Škodrić rekla je ranije da su sredstva koja su izdvojena za ovu godinu značajno veća u odnosu na prethodne.

- U budžetu za 2020. godinu izdvojena su dodatna sredstva od pet milijardi dinara, dok je, na primer, 2016. godine izdvojena milijarda dinara - navela je Škondrić.

Dodala je da u obolelih od multipla skleroze u Srbiji ima oko devet hiljada, a da je broj onih koji će se lečiti o trošku države, klasičnom ili inovativnom terapijom, povećan za 1300.

Pojasnila je da se inovativna terapija ne može primenjivati kod svih pacijenata sa multipla sklerozom, koji se leče klasičnom terapijom interferonima, i da će struka odrediti kriterijume za primenu inovativne terapije.

Škondrić je kazala da je uvedena i inovativna imunološka terapija za metastatski nesitnoćelijski karcinom pluća kojom se život pacijenata produžava i do 30 meseci.

Na novoj listi su i inovativni lekovi za metastatski melanom i za karcinom prostate.

- Pacijentima sa BRAF pozitivnim metastaskim melanomom biće dostupna kombinovana terapija koja predstavlja svetski trend u lečenju. Takođe, pacijentima sa karcinomom prostate inovativna terapija je do sada bila dostupna posle primenjene hemioterapije, a sada će je dobijati i pre, čime se značajno produžava životni vek pacijenta - objasnila je Škondrić.

Prema njenim rečima, na pozitivnoj listi RFZO trenutno je oko 2.500 lekova, a cene lekova nisu korigovane.