Bolnica, čekaonica, lekar
Tanjug
Bolnica, čekaonica, lekar

Tanjug

Bolnica, lekar, Foto: Tanjug

Zbog alarmantnog podatka da je u susednoj Rumuniji prisutna opasna bolest - afrička kuga svinja, u severnom Banatu sazvana je vanredna sednica Saveta Upravnog okruga i Okružnog štaba za vanredne situacije. S obzirom na to da je u Rumuniji registrovano već 1.000 žarišta bolesti, a više od 50.000 svinja je uklonjeno, Srbija mora da bude na oprezu, apeluju nadležni.

Kako je istakao doktor veterinarske medicine Tibor Molnar, iz Specijalističkog veterinarskog instituta iz Subotice, afrička kuga je bolest koja napada domaće i divlje svinje, ne prelazi na druge životinje, niti na čoveka, ali protiv ove bolesti ne postoji način lečenja. Bolest se prenosi preko inficiranih svinja, a takođe i preko proizvoda od inficiranih svinja, pre svega tehnički neobrađenih. Takođe, bolest se može preneti putem odeće, obuće, preko radnika koji su bili u kontaktu sa zaraženim svinjama.

Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga, istakao je da je cilj sastanka upoznavanje svih lokalnih samouprava sa posledicama koje ova bolest može prouzrokovati.

– Preventivno delovanje podižemo na jedan viši nivo, jer nam se približava momenat kada će afrička kuga biti i kod nas registrovana. Međutim, nadam se da ćemo svi zajedno na najadekvatniji način odreagovati u ranom prepoznavanju kako bi posledice bile što manje – istakao je Lukač.

Bolest za sada nije registrovana u Srbiji, ali je zato u zemljama u okruženju. S obzirom da je rumunska granica na svega 20-ak kilometara udaljena od ovog dela Srbije, opasnost postoji i zato je najbitnije prvi slučaj "uhvatiti" i preventivno delovati. Važnu ulogu u ovom problemu imaju lovci jer su najveći prenosioci divlje svinje. Sva stočarska gazdinstva moraju biti na oprezu, naročito sada u sezoni svinjokolja, jer se pre klanja svaka svinja mora iskontrolisati.

Pročitajte još:

Ukoliko se bolest pojavi to bi bilo pogubno za stočni fond Srbije. Bolest je do sada registrovana i u Bugarskoj i Mađarskoj. Kako je zaključeno na sednici, važno je ukazati na biosigurnosne mere na farmama, upoznati lovce sa karakteristikama oboljenja i načinom širenja bolesti kod divljih svinja.

Na teritoriji Kikinde, uključujući privatna gazdinstva i industriju gaji se oko 100.000 svinja. Protiv afričke kuge ne postoji vakcina. Stopa smrtnosti kod životinja je velika što uzrokuje velike štete u stočarskom fondu.

Komentari (2)

vev

24.12.2018 00:47

Kako je istakao doktor veterinarske medicine Tibor Molnar, iz Specijalističkog veterinarskog instituta iz Subotice, afrička kuga je bolest koja napada domaće i divlje svinje, ne prelazi na druge životinje, niti na čoveka, ali protiv ove bolesti ne postoji način lečenja. Bolest se prenosi preko inficiranih svinja, a takođe i preko proizvoda od inficiranih svinja, pre svega tehnički neobrađenih. Takođe, bolest se može preneti putem odeće, obuće, preko radnika koji su u kontaktu sa svinjama!

vev

24.12.2018 00:55

ZABRANJENO, A?