Poplava
RINA
Poplava

RINA

Poplava, Foto: RINA

Gruba procena pričinjene štete nakon poplava je 25 miliona evra. Svaka porodica čiji je stambeni objekat oštećen dobiće zakonom propisanu pomoć jer novca ima i svaki projekat koji je potrebno uraditi biće urađen, rekao je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja.

Krupnju prete klizišta

Predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović navodi da je na teritoriji opštine Krupanj još uvek na snazi vanredna situacija i da posle obilnih padavina tom području preti opasnost od aktiviranja klizišta.

- Vanredna situacija je na snazi u 11 mesnih zajednica i postoji mogućnost da u toku dana bude uvedena u još dva naselja.

- Opštine imaju svoju ulogu, zakonom propisanu, da izvrše procenu štete, što je nama neophodno kako bismo znali kojim porodicama je neophodno pružiti pomoć. Oni treba da sprovedu postupak kojim se utvrđuje pravo na pomoć i visina te pomoći - rekao je Blagojević i dodao da je Srbiji na raspolaganju novac Svetske banke, koji je opredeljen upravo za ovakve slučajeve.

- Nadohvat ruke nam je kada nam je to potrebno. Taj novac smo koristili prošle godine posle poplava u maju, junu i avgustu. Možemo da koristimo budžetska sredstva, obično kombinujemo više izvora. Dogovorićemo se o tome kada budemo napravili procenu koliko nam novca treba. Novca ima, svaki projekat koji je potrebno uraditi biće urađen - rekao je Blagojević.

U Tutinu poplavljeno 20 privrednih objekata

Predsednik opštine Tutin Kenan Hot kaže da je na toj opštini oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta uništeno, kao i nekoliko mostova i više 150 kilometara putne infrastrukture.

- Imamo poplavljenih preko 20 privrednih objekata i jedan od najvećih problema nam je jezero Gazivode, koje je postalo ekološka katastrofa usled velike količine otpada. U velikoj meri to dolazi iz Rožaja, odnosno Crne Gore, i mi tu ništa ne možemo - kazao je Hot.

Vlada je proglasila elementarnu nepogodu u 22 lokalne samouprave. Za sanaciju javnih objekta, mostova, puteva i vodotokova opredeljeno je milijardu dinara.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i direktor Vladine Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević održali su juče sastanak sa predstavnicima opština koje su poslednjih dana zadesile poplave. Dogovoreno je da lokalne samouprave popišu štetu koju imaju i da pripreme projekte, a država će finansirati sve ono što je potrebno uraditi i što lokalne samouprave identifikuju kao prioritete.

Svilajnac

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović ocenjuje da je sistem odbrane od poplava znatno unapređen poslednjih pet godina, što se pokazalo i tokom poplava prethodnih dana.

- Mi smo i 2017. godine imali poplavu, ali tada je poplavljeno deset kuća. Ove godine su poplavljene samo dve kuće - objasnio je Milanović.

 

Pomor ribe

Alo

 

Lučani: Gore nego 2014.

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović naveo je da je u naseljenom mestu Guča najviše potopljenih stambenih objekata, a na teritoriji cele opštine je potopljeno negde 200-250 stambenih objekata.

- Nažalost, ovim poplavama, koje su bile veće nego 2014. i 2016. godine, oštećeno je oko 20 mostova, 300 kilometara opštinskih puteva prvog i drugog reda i nekategorisanih putnih pravaca - rekao je Dolović i dodao da su u Đeraću potopljene 23 kuće.

 

OŠ

Kancelarija za upavljanje javnim

 

Knić otvorio račun za pomoć

Predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić kazao je da je u 36 sela velika šteta na stambenim objektima, na javnim objektima, na infrastrukturi, putevima, mostovima, vodovodima, a da najveći problem predstavlja šteta na poljoprivrednom zemljištu jer je skoro 2.000 hektara poplavljeno i značajno oštećeno. Ova opština aktivirala je namenski račun broj 840-3107741-60, Uprava za trezor, na koji građani i privredni kolektivi mogu da uplate novčanu pomoć namenjenu za otklanjanje posledica bujičnih poplava u toj opštini.